Hrvatske tvrtke na poslovnom forumu Inicijative triju mora

Ovogodišnji osmi po redu Summit Inicijative triju mora (Three Seas Initiative – 3SI), održava se 6. i 7. rujna u Bukureštu, u organizaciji Vlade Rumunjske. Službenu delegaciju Hrvatske na Summitu predvodi predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Ključne stavke snažnog gospodarskog rasta cjelokupnog područja srednje Europe su izgradnja i poboljšanje postojećih interkonekcijskih infrastrukturnih veza, poruke su s poslovnog foruma Inicijative triju mora. Prilika je to i za Hrvatsku, za jačanje vlastitog gospodarstva i smanjenje razlika u razvoju između država članica Europske unije.

Ovogodišnji osmi po redu Summit Inicijative triju mora (Three Seas Initiative – 3SI), održava se 6. i 7. rujna u Bukureštu, u organizaciji Vlade Rumunjske. Službenu delegaciju Hrvatske na Summitu predvodi predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković i Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet

U okviru Summita 7. rujna održan je i poslovni forum na kojem sudjeluje hrvatsko gospodarsko izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom HGK za graditeljstvo i promet Mirjanom Čagalj, uz devet tvrtki: Altpro, CIO, INA, Ires ekologija, Končar-Inženjering, LNG Hrvatska, Odašiljači i veze, Plinacro i Lučka uprava Rijeka.

Robna razmjena sa zemljama članicama Inicijative triju mora u 2022. godini iznosila je 33,8 posto ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom. Zemlje članice Inicijative sudjeluju u izvozu Hrvatske 35,4 posto, dok u uvozu sudjeluju s 32,9 posto. Turisti iz pet zemalja Inicijative triju mora (Poljske, Slovenije, Austrije, Češke i Mađarske) ostvarili su prethodnih godina gotovo 44 posto noćenja svih stranih turista u Hrvatskoj.

Inicijativa triju mora neformalna je inicijativa, koja obuhvaća 12 država članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Summit 3SI okuplja visokorangirane predstavnike država članica Inicijative i drugih država-članica EU, Europske komisije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zainteresiranih zemalja.

Primarni cilj Inicijative je poticanje gospodarskog rasta i otpornosti regije kroz glavna područja djelovanja: energetika (dekarbonizacija i obnovljivi izvori energije, nuklearna energija i vodik), promet (željeznički i cestovni) i digitalizacija (cyber sigurnost u oblaku, strateški pristupi sigurnom, održivom i ubrzanom usvajanju umjetne inteligencije).

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakTvrtka za pakiranje Smurfit Kappa pregovara o spajanju s WestRockom
Sljedeći članakHOK: Nastavak mjera ključan za očuvanje i razvoj obrtništva