Aplikacija za dostavu nekoliko kategorija proizvoda Glovo, povodom Međunarodnog dana pizze, 9. veljače, predstavila je trendove potrošnje pizze u posljednjih 12 mjeseci na temelju aktivnosti hrvatskih korisnika.

Hrvatski korisnici aplikacije Glovo prošle su godine naručili ukupno 848.393 pizze u 614.577 narudžbi, s rastom broja isporučenih pizza od 36 posto u odnosu na 2021. Najviše pizza, 44,74 posto, naručeno je u Zagrebu. Odmah iza glavnog grada po broju narudžbi su Split (10,66%) i Osijek (8,18%).

Što se tiče vrsta pizza, među hrvatskim korisnicima Glova najpopularnije su Capricciosa, Margherita i Slavonska. Gledajući top 3 grada po konzumaciji pizze, najpopularnija pizza u Zagrebu i Osijeku je Capricciosa, dok u Splitu kupci uglavnom preferiraju Margheritu.

Iz Zagreba stiže i rekorder po broju naručenih pizza u jednoj godini. Naime, jedan korisnik aplikacije Glovo iz glavnog grada Hrvatske ovo je omiljeno jelo naručio čak 224 puta u 12 mjeseci. Najbrža dostava narudžbe pizze u proteklih 12 mjeseci dogodila se u Slavonskom Brodu: samo 7 minuta od trenutka kreiranja narudžbe do kućnog praga kupca.

Najveća potražnja za ovim popularnim jelom bilježi se petkom, a doba dana kada građani Hrvatske najviše naručuju pizzu je 20 sati. Mjesec u kojem se prošle godine naručivalo najviše pizza bio je listopad. U istom mjesecu zabilježen je tjedan (od 10. do 16. listopada) s najviše naručenih pizza, 19.576. S druge strane, 9. prosinca dan je kada je prošle godine isporučeno najviše pizza – isporučene su 3.553 pizze u 2.351 narudžbi.

Da je pizza vrlo popularno jelo u Hrvatskoj govori i činjenica da je Hrvatska na 8. mjestu od svih 25 tržišta na kojima Glovo posluje po broju partnera koji prodaju pizzu. Naime, 27,4% Glovovih partnera u Hrvatskoj nudi pizze, a kada se ti podaci gledaju po gradovima, opet je na prvom mjestu Zagreb (23,79% Glovovih partnera nudi pizze), a odmah iza metropole su Split (28,37%) i Rijeka (27,93%).

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!