Povjerenje potrošača u SAD-u snažno je poraslo u prvom tromjesečju ove godine, a ono je poboljšano i u nekim zemljama Europe, uključujući i u Hrvatskoj, iako su domaći potrošači i dalje među najvećim pesimistima, pokazalo je danas objavljeno globalno istraživanje tvrtke Nielsen.

Globalni indeks povjerenja potrošača, koji izrađuje istraživačka tvrtka Nielsen, u prva se tri mjeseca ove godine vratio na razine prije financijske krize, skočivši za dva boda, na 96 bodova, što je njegova najviša razina od prvog tromjesečja 2007. Povjerenje potrošača u svijetu ojačali su bolji izgledi za zapošljavanje u svim regijama osim u Latinskoj Americi. Pritom je povjerenje potrošača najveće u azijsko-pacifičkoj regiji, gdje predvode Indonezija i Indija, dok su Italija i Hrvatska ostale najpesimističnija tržišta.

U skupini razvijenih gospodarstava američki potrošači iskazali su najveći optimizam, uz rast odgovarajućeg indeksa povjerenja za 6 bodova na 100 bodova, zahvaljujući poboljšanim izgledima za osobne financije.

“Oporavak je u Sjedinjenim Državama dobio dalje na zamahu nakon što je to najveće svjetsko gospodarstvo izvijestilo o smanjenju nezaposlenosti te rastu cijena dionica i nekretnina”, kazao je Venkatesh Bala, glavni ekonomist iz The Cambridge Group, dijela tvrtke Nielsen.

U skupini razvijenih gospodarstva poboljšano su povjerenje iskazali i potrošači u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Japanu. A dok je povjerenje potrošača u prezaduženoj eurozoni ostalo slabo, na nekim se tržištima značajno popravilo, skočivši tako u odnosu na četvrto tromjesečje za 8 bodova u Francuskoj i Grčkoj, te za 7 bodova u Portugalu.

S druge strane, povjerenje potrošača oštro je palo u Ukrajini uslijed političke krize i napetosti s Rusijom, za 7 bodova na 56 bodova.

Indeks povjerenja potrošača u Hrvatskoj iznosi 45 bodova, kao i u Italiji, te su obje zemlje na začelju svjetske ljestvice, premda su njihovi indeksi u usporedbi s četvrtim tromjesečjem porasli za jedan bod.

Tvrtka Nielsen provela je online anketu među više od 30.000 potrošača na 60 tržišta u razdoblju između 17. veljače i 7. ožujka. (SEEbiz / Hina)