mlijeko-vizual-midi1Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) danas je ponovo upozorio na tešku situaciju u mljekarstvu te traži od Vlade i Ministarstva poljoprivrede odgovor na pitanje kako će zaustaviti uvoz poljoprivrednih proizvoda i propadanje obiteljskih gospodarstava.

Kako je na konferenciji za novinare kazao predsjednik Saveza Igor Rešetar, na sastanku Savjeta za mlijeko, koji je ovoga tjedna održan u Ministarstvu poljoprivrede, nije, kako su očekivali, bilo riječi o određenim mjerama koje je najavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, već se razgovaralo samo o pravilniku koji je u međuvremenu donesen (pravilnik o isplati potpora za 2012.).

Rešetar je kazao kako su mljekari donijeli ugovore s bankama koje od 1. travnja, kada dobiju nove obračune o izračunu cijene mlijeka, neće biti u mogućnosti plaćati. Te će ugovore, kako je rekao, danas dostaviti ministru Jakovini.

“Iako je ministar najavio mjere refinanciranja i reprogramiranja kredita, koje će se vjerojatno jednom dogoditi, mi obveze prema bankama imamo svaki mjesec i dostavit ćemo ministru te ugovore i molimo ga da što prije pronađe rješenja”, kazao je Rešetar.

Napominje i kako ostale mjere koje je Ministarstvo najavilo, poput isplate potpora do kraja ožujak u iznosu od nekih 600 kuna po hektaru nisu dovoljne niti za sjeme, jer sjeme za sjetvu košta više od 1.000 kuna.

Što se tiče mjera kao što su legalizacija objekata te raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, to je nešto što proizvođačima treba odmah, a ne u roku ove godine.

Država, odnosno, Vlada i Ministarstvo započeli su određene promjene koje su prenagle i dovest će do toga, i već su dovele, da mljekarska industrija više nije ovisna o domaćem mlijeku, kazao je Rešetar.

Traže od Vlade da odgovori na koji način će zaustaviti veliki uvoz poljoprivrednih proizvoda i propadanje obiteljskih gospodarstava.

Smatraju kako Vlada treba poduzeti dubinske reforme koje će pridonijeti poboljšanju proizvodnje mlijeka.

Naveli su i primjer kako je EU, nakon problema koje je imala 2009., uvela mjere o potpisivanju ugovora između proizvođača i prerađivača na najmanje šest mjeseci, ali i više od godinu dana.

To su mjere koje i mi tražimo od resornog ministarstva, kazali su u Savezu.

Potpredsjednik Saveza Branko Zorić upozorio je kako se s ovakvom cijenom i poslovnim uvjetima ne može proizvoditi mlijeko u Hrvatskoj.

U Hrvatsku se uvozi hrane za 10 milijardi kuna, sada će se uvoziti i više, proizvodnja će propasti, otpustit ćemo stotinjak tisuća radnika, to će državu koštati 3,5 milijardi kuna i mislim da je to katastrofa, kazao je. (H)