Članice Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), nadaju da će najavljene Vladine mjere ublažavanja poskupljenja energenata pridonijeti njihovim naporima da cijene kave ostanu pristupačne.

HUP-ova koordinacija navodi da su njezine članice do sada uspjele ublažiti najveći dio troškovnog udara nastao uslijed porasta burzovnih cijena kave.

“Naše članice su najveći dio tog udara amortizirale na teret svog poslovanja, a korekcija cijena naših proizvoda prema kupcima kretala se oko deset posto, kako bi krajnji potrošač što manje osjetio poskupljenje svog omiljenog toplog napitka. Nadamo se kako će našim naporima da kava cjenovno ostane pristupačna potrošačima pomoći i najavljene mjere za ublažavanje troškovnog udara uzrokovanog porastom cijena energenata”, kaže se u priopćenju Koordinacije.

U sklopu tih mjera očekuju prihvaćanje njihova prijedloga ukidanja posebnog poreza na kavu.

Tvrtke udružene u HUP-ovu koordinaciju podsjećaju na konstantan rast burzovnih cijena na svjetskom tržištu kave prisutan još od početka 2021. godine zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta, prije svega u Brazilu kao najvećem proizvođaču sirove kave na svijetu.

Upozoravaju i da je poremećaj opskrbnih lanaca uslijed pandemije dodatno nepovoljno utjecao na kretanje cijena odnosno povećanje troškova nabave sirove kave. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!