ingvar-kamprad-ikea-midiPreko mreže holdinga Kamprad je većinski vlasnik Ikee, švedskog trgovačkog lanca specijaliziranog za prodaju namještaja, čija je vrijednost prema Bloombergovom indeksu milijardera procijenjena na 36 milijardi dolara

Ingvar Kamprad, prvi čovjek Ikee, švedskog trgovačkog lanca specijaliziranog za prodaju namještaja i opreme za kućanstvo, postao je najbogatiji Europljanin, objavio je Bloomberg.

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, koji dnevno prati najbogatije ljude na svijetu, Kamprad je preko mreže holdinga većinski vlasnik Ikee, a prema Bloombergovom indeksu milijardera, koji dnevno prati najbogatije ljude na svijetu, vrijednost švedske kompanije procijenjena je na 36 milijardi dolara.

Procjena se temelji na Ikeinom godišnjem financijskom izvješću u kojem se navodi da je kompanija u prošloj godini prihodovala od prodaje 34 milijarde dolara, uz dobit od 4 milijarde dolara, operativnu dobit od gotovo 5 milijardi dolara i bruto dobit veću od 15 milijardi dolara.

Rezultati su uspoređeni s osam američkih kompanija izlistanih na burzi, među kojima su Target, Bed Bath & Beyond, Pier 1 Imports te Wim Plas, globalni trgovački lanac specijaliziran za prodaju namještaja sa sjedištem u Mumbaiju i Royale Furniture Holdings sa sjedištem u Hong Kongu.

Bloomberg uspoređuje tržišnu vrijednost, povlaštene dionice, neto zaduženje i slične pokazatelje kako bi odredio vrijednost kompanija. Nakon toga procjenjuje njihove vrijednosti prije oporezivanja, kamata, deprecijacije i amortizacije, vrijednost s obzirom na operativnu dobit, prodaju i cijenu s obzirom na prihod (price-to-earnings ratio).

Napravljene su dvije usporedbe, jedna s obzirom na veličinu kompanije i druga s obzirom na kompanije specijalizirane za prodaju namještaja. Prosječna vrijednost obje procjene dale je indeks uspješnosti lanca Ikea za prošlu godinu.

Prilikom izračuna u obzir je uzet i 20-postotni diskont zbog kompleksnosti vlasničke strukture švedske kompanije.

Na drugom mjestu liste najbogatijih Europljana je vlasnik trgovačkog lanca Aldi Süd, Karl Albrecht, a na trećem njegov mlađi brat Theo Albrecht koji je lani preminuo a bio je vlasnik Aldija Nord. (Bankamagazin)