VijestiZemljaI cestovnim teretnim prijevoznicima dostupan fond od 600 milijuna kuna

I cestovnim teretnim prijevoznicima dostupan fond od 600 milijuna kuna

Vladinom dopunom Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 na popis prihvatljivih korisnika uvrštena je i djelatnost cestovnog prijevoza robe. Tako je, između ostalih, i gospodarstvenicima iz te djelatnosti otvoren put do 600 milijuna kuna namijenjenih ublažavanju posljedica korona krize na njihovo poslovanje. Inače, spomenuti Program Vlada je donijela još u srpnju ove godine.

“Naglasak je na mjerama za osiguranje likvidnosti i omogućavanju pristupa financiranju kako bi prijevoznici mogli nastaviti sa svojim poslom. To je iznimno važno jer je nesmetano odvijanje prometa roba preduvjet funkcionalnog gospodarstva. Stoga su ove dopune korak u pravom smjeru koji će poduzetnicima olakšati stvaranje uvjeta za što brži oporavak od trenutačne krize”, istaknuo je Dario Soldo, direktor Sektora za graditeljstvo i promet HGK.

Prijevoznicima će se potpore u sklopu ovog Programa dodjeljivati do kraja godine. Ukupan iznos proračuna Programa je već spomenutih 600 milijuna kuna, s time da su iznosi potpora za likvidnost ograničeni na 200 milijuna kuna, a potpore u obliku jamstava za zajmove na 400 milijuna kuna.

U Program dodjele potpora po novom su uključeni i oni poduzetnici koji imaju potpisane Ugovore o pružanju javnih usluga i u svim ostalim odredbama zadovoljavaju uvjete propisane Programom.

Također je dopunjena i 4. točka Programa koja definira neprihvatljive korisnike, a sada glasi: Neprihvatljivim korisnicima potpora iz ovog Programa smatraju se poduzetnici koji su bili u teškoćama na dan 31. prosinca 2019. godine, a izuzev mikro i malih poduzetnika koji su točkom 15. Trećih izmjena Privremenog okvira za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID-a 19 Europske komisije od 29. lipnja 2020. definirani kao prihvatljivi korisnici (SL C 218, 2. 7. 2020. str. 3.). Sukladno Odluci Europske komisije (S.A. 58128 od 30. 7. 2020.) navedeni poduzetnici mogu biti korisnici potpora pod uvjetom da se nad njima ne provodi cjelokupni stečajni postupak u skladu s nacionalnim pravom i da nisu primili potporu za sanaciju ili potporu za restrukturiranje.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...