Zapažen nastup hrvatskih vinara na Proweinu

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede 16 hrvatskih vinarija predstavile su se mnogobrojnim vinima na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića “ProWein 2014.” koji se održava od 23. do 25. ožujka 2013. godine u Dusseldorfu u Njemačkoj.

Na sajmu su se prezentirali najznačajniji proizvođači vina iz cijele Hrvatske. Na površini od 66 četvornih metara veliki interes profesionalne publike izazvali su sljedeći izlagači: Kutjevo, Badel 1862, Agrolaguna, Lagradi, Bolfan vinski vrh, Jako vino, Zlatan otok, Udruga Vinistra (Vina Kabola, Commot) Udruga Vina Liburna (De Georgiis, Šime Škaulj, P.Z. Maslina i vino), Udruga Dekanter (Misna vina, Erdutski vinogradi, PP Orahovica, Vinarija Josić) i Likeri Čičak.

“Ovaj je sajam kao i svake godine vrlo bitan za hrvatsko vinarstvo jer je to prilika da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici u Njemačkoj, ali i ostatku Europe i svijeta. Međutim, izuzetno je važan zbog daljnje izgradnje imagea novog brenda hrvatskih vina ‘Vina Croatia – Vina Mosaica’. Na ovom sajmu vinari prvi puta mogu otvoreno razgovarati s kupcima o plasiranju vina na zajedničko tržište EU bez ograničenja. Sve veći interes za hrvatska vina dokazuju i posjete velikih lanaca poput Tesca i kanadskog LCBO-a, gdje njihovi predstavnici oduševljeno kušaju sva vina na štandu”, rekao je tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić.

Bitno je istaknuti da su prvi puta predstavljena hrvatska ekološka vina na posebnom izdvojenom prostoru uz bok svih važnijih svjetskih proizvođača ekoloških vina. Hrvatska u svjetskoj proizvodnji ekoloških vina participira s oko 2 posto, dok primjerice Španjolska ima 8 posto, Francuska 7,4 posto, Italija 7 posto, Njemačka 8 posto.

Ekološka odnosno organska vina sve su veći trend u potrošnji i novim trendovima konzumacije zdrave prehrane u EU i stoga je bitno da i Hrvatska u budućnosti konstano povećava proizvodnju ekoloških nasada vina.

Značajno je i to da EU potiče upravo ovakav uzgoj i proizvodnju sa značajnim sredstvima. Prema dostupnim podacima trend povećanja ukupnih ekoloških površina vinograda je 0,5 posto godišnje.

Značajno je i da sve hrvatske regije imaju ekološku proizvodnju vina, a ističe se Zadarska županija iz koje na ovom sajmu prednjače proizvođači poput Vinarije Škaulj i De Georgiis, te PZ Maslina i vino, ne samo vinom nego i maslinovim uljem. Upravo ovakvom prezentacijom na ovom sajmu navedene tvrtke na samo da prate svjetske trendove nego i prednjače u inovativnom pristupu ekološke proizvodnje.

Nadalje bitno je naglasiti da je Hrvatska izvezla na ovo zahtjevno tržište lanjske godine vina u vrijednosti 2,2 milijuna dolara te nam i nadalje Njemačka ostaje vrlo važno drugo izvozno tržište, odmah iza BiH. U istom smo razdoblju iz Njemačke uvezli vina u vrijednosti 1,5 milijuna dolara. Ukupno gledajući 2013. u odnosu na 2012. godinu uvoz vina se povećao za 30 posto dok smo izvoz smanjili za 39 posto, što je pokazatelj velikog pada izvoza na ovo zahtjevno tržište, zaključuje se u priopćenju HGK.

Prethodni članakOžujsko tamno Višnja
Sljedeći članakBest Buy Award: Podravka prehrambeni brend Br.1 u regiji