ikea-svedska-midiPrihodi od prodaje i iznajmljivanja prostora u Ikeinim trgovačkim centrima iznosili su 23,5 mlrd eura, a prodaja je rasla u gotovo svim zemljama – najveći rast zabilježen je u Kini, Rusiji i Portugalu

Ikea Groupa, najveći svjetski maloprodajni lanac namještaja, objavila je da je u prošloj fiskalnoj godini povećala neto dobit za 6,1 posto na 2,69 milijardi eura, prenosi Bloomberg. Ikea je poslovnu godinu završila 31. kolovoza.

Prihodi od prodaje i iznajmljivanja prostora u Ikeinim trgovačkim centrima iznosili su 23,5 milijarde eura, dok su u fiskalnoj 2009. godini iznosili 21,8 milijardi eura, objavljeno je na Ikeinoj internetskoj stranici.

Kompanija je prošle godine otvorila 12 novih trgovina.

“Rastu od 2,4 posto pridonijele su i stare i nove trgovine”, izjavio je financijski direktor Ikea Groupe Soren Hansen. Istaknuo je da je prodaja rasla u gotovo svim zemljama, a najveći rast zabilježen je u Kini, Rusiji i Portugalu.

Izvršni direktor Mikael Ohlsson rekao je da je porast prihoda zabilježen usprkos teškim uvjetima na mnogim tržištima. Cijene su 2010. u odnosu na prethodnu godinu ostale nepromijenjene, a do sada su u fiskalnoj 2011. smanjene za prosječno 2,6 posto.

Bloomberg navodi kako je INGKA Holding, tvrtkina matična kompanija, u vlasništvu zaklade Stiching INGKA Foundationa sa sjedištem u u Nizozemskoj. Zakladu je 1982. osnovao Šveđanin Ingvar Kamprad, osnivač Ikee. (Bankamagazin)