U Hrvatskoj etno kući “Materina priča” u Zagrebu, Iločki podrumi d.d. jučer su predstavili hrvatsko diplomatsko vino. Iz vinarije navode kako je riječ o Tramincu kasna berba 2007 Iločkih podruma, finoj, predikatnoj kapljici koja je dodijeljena stranim veleposlanicima u Hrvatskoj.

Projekt diplomatskog vina zamišljen je kao afirmacija hrvatskog vina u diplomatske krugove te će se darivati na prigodnim svečanostima u diplomatskim institucijama.

Iločki podrumi su se odlučili na ovaj projekt iz razloga što proizvode vina s tradicijom i pričom koja traje više od dvije tisuće godina. Posebnost koja podržava ovu priču je oznaka izvornog punjenja na posjedu, kojom garantiraju kvalitetu dostojnu i engleskog kraljevskog dvora, gdje se vina Iločkih podruma i poslužuju.

Isto tako, Iločki podrumi su jedini hrvatski vinski podrum koji se nalazi u vinskoj karti Europe, a proglašeni su i najnagrađivanijim hrvatskim vinskim podrumom, koji je osvojio sve najprestižnije svjetske nagrade. Za diplomatsko vino izabran je upravo Traminac,  kao nositelj oznake Izvorno hrvatsko, Hrvatska kvaliteta i Super brands.

U sklopu dodjele diplomatskog vina, održano je i tradicionalno krštenje mošta, u kojem su sudjelovali i brojni mediji, osobe iz diplomatskog i političkog svijeta i osobe iz javnog života, ističe se u priopćenju.