Inflacija 3,8 posto – rast cijena prehrane 6,6 posto

Potrošačke su cijene u ožujku 2009. u odnosu na lanjski ožujak više za 3,8 posto, a analitičari očekuju prosječnu godišnju inflaciju od oko 2,8 posto

Potrošačke su cijene u ožujku 2009. u odnosu na veljaču 2009. u prosjeku više za 0,2 posto, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku.

U odnosu na ožujak 2008. cijene su više za 3,8 posto dok su u odnosu na kraj prošle godine cijene veće za 2,1 posto.

U ožujku 2009. u odnosu na veljaču 2009., najviše su porasle cijene odjeće i obuće (za 5,4 posto) što je objašnjava novim kolekcijama tih proizvoda. Porast indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2009. u odnosu na veljaču 2009. ublažile su cijene prometa koje su niže za 1,1 posto, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva koje su niže za 0,9 posto te cijene rekreacije i kulture koje su niže za 0,2 posto.

Rast cijena pojedinih kategorija tijekom promatranog mjeseca bio je očekivan, navodi se u komentaru analitičara Raiffeisenbank Austrije Zagreb (RBA). Na godišnjoj razini najznačajniji doprinos rastu cijena došao je od rasta cijena prehrane od 6,6 posto. Pad maloprodajnih cijena naftnih derivata od 20,6 posto na godišnjoj razini u najznačajnijoj mjeri je utjecao na usporavanje godišnje inflacije, dodaju analitičari.

Prosječna stopa godišnje inflacije tijekom prvog tromjesečja ove godine iznosila je 3,8 posto, što u usporedbi s istim razdobljem lani (5,9 posto) predstavlja osjetno niže inflatorne pritiske. “Ipak, sukladno strukturi domaćeg gospodarstva nije opravdana bojazan od deflatornih pritisaka, koja postoji u najrazvijenijim zemljama svijeta”, smatraju analitičari.

Tijekom ove godine analitičari RBA očekuju da bi prosječna stopa godišnje inflacije mogla iznositi oko 2,8 posto. Na kretanje potrošačkih cijena u ovoj godini utjecaj će imati i brzina oporavka globalnog gospodarstva, intenzitet deprecijacijskih pritiska na kunu, uspješnost turističke sezone te eventualne promjene u sustavu trošarina i oporezivanja potrošnje. (Bankamagazin)