Inflacija u eurozoni ponovo oslabila u studenom

U Eurostatu procjenjuju da su i u studenom najveći uteg za inflaciju bile cijene energije, koje su pale 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U listopadu smanjene su dva posto

Inflacija u eurozoni ponovo je u studenom kliznula na najnižu višegodišnju razinu, nakon blagog oporavka u prošlom mjesecu, pritisnuta oštrim padom cijena energije, procijenio je u petak europski statistički ured.

U studenom je inflacija u zoni primjene jedinstvene europske valute ponovo kliznula na 0,3 posto, najnižu razinu u pet godina koju je zabilježila već u rujnu. U listopadu nakratko je blago ojačala, na 0,4 posto.

U Eurostatu procjenjuju da su i u studenom najveći uteg za inflaciju bile cijene energije, koje su pale 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U listopadu smanjene su dva posto.

Najveći doprinos inflaciji u tekućem mjesecu dat će pak cijene usluga, koje su po Eurostatovoj procjeni porasle 1,1 posto, izračunali su u Eurostatu. U listopadu uvećane su 1,2 posto.

Eurostatova bi procjena mogla dodatno potkrijepiti Europsku središnju banku (ECB) u nakani da poduzme još radikalnije mjere kako bi otklonila prijetnju deflacije u eurozoni i poduprla gospodarski rast.

Bančin čelnik Mario Draghi kazao je prije tjedan dana da je ECB spreman “bez nepotrebnih odgoda” proširiti program kupnje imovine.

Time je Draghi ponovo sugerirao da bi ECB, nakon što su već snizili ključne kamatne stope nadomak nuli i pokrenuli opsežne programe kupnje imovine, uključujući i kupovinu osiguranih obveznica i vrijednosnih papira, mogli posegnuti i za kupnjom državnih obveznica.

“Nekonvencionalne mjere mogle bi obuhvatiti i kupovinu različitih vrsta imovine, uključujući državne obveznice”, izjavio je Draghi prije deset dana pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu. (Banka.hr / Hina)

Prethodni članakOdabran najbolji slovenski internet trgovac
Sljedeći članakSnažan rast prometa u njemačkoj i španjolskoj maloprodaji u listopadu