komarac-ilustracija-midiZa razliku od insekticida koji na različite načine uništavaju insekte, repelenti su ili prirodni ili umjetno proizvedeni pripravci kojima se odbija napad insekata na ljude

Mnogo je razloga zbog kojih se radujemo ljetu. Insekti svakako nisu jedan od njih. Iako još nismo osjetili prave ljetne vrućine, čini se kako će obilne padaline koje su prisutne u Hrvatskoj zadnjih mjeseci napraviti ‘plodno tlo’ za najezdu brojnih letećih i gmižućih napasti koje će tako, sve više i sve češće, postati temom naših svakodnevnih razgovora.

Nezaobilazno je pritom pitanje: A kako ih se riješiti? U cijelosti praktički nemoguće, ali je zato izvedivo učiniti vlastiti dom ugodnijim mjestom za život uz pomoć sredstava koja više nego uspješno tamane nametnike.

PRESJEK KATEGORIJE

Kategorija obuhvaća proizvode čija je namjena odbijanje ili uništavanje insekata (insekticidi), te proizvode koji se nanose na kožu s namjerom odbijanja insekta (repelenti) ili sa specifičnom namjenom ublažavanja simptoma nakon ugriza insekta (tekućina, sprej, maramice, losioni ili kreme).

Sredstva prema svom djelovanju mogu biti dugotrajna ili kratkotrajna, a prema mjestu uporabu mogu biti za vanjske ili unutrašnje prostore.

Mogu biti u obliku spreja, gela, tekućine, svijeće, pjene, praha, baklje, spirale, ljepljive trake, raspršivača, tablete, u zdjelicama/čašama, kao električni uređaji ili zamke i dr. Važno je navesti da kategorija ne uključuje proizvode protiv buha, proizvode za njegu biljaka i kućnih ljubimaca.

PAD TRŽIŠTA

Kategorija je u zadnjih 12 mjeseci (svibanj 2011. – travanj 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu, bez ljekarni, diskontera i Cash & Carry objekata, ostvarila prodaju od 3 milijuna komada, što je za 9,2% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

insekticidi-i-repelenti-lokacija-prodaje-graf-001Istodobno, vrijednosna prodaja iznosila je 71,4 milijuna kuna, što je za 8,4% manje u odnosu na prethodno godišnje razdoblje.

Najvažniji kanal prodaje za kategoriju insekticida i repelenata su supermarketi (301 – 2500 m2) kroz koje se proda 24% ukupnih komada, slijede drogerije s 23%, zatim srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) sa 17%, velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) s 15%, hipermarketi (iznad 2500 m2) s 12%, male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s 8%, te kiosci s 1%.

GLAVNI PREDSTAVNICI
Vodeći proizvođači prema komadnoj prodaji u zadnjih 12 mjeseci na hrvatskom maloprodajnom tržištu su SC Johnson (Raid, Baygon, Autan, Off), Neva (Pitroid, Neo Pitroid), Guaber (Vape, Fito tac), Zobele (Spira, Vulcano, Bengal), te Ilirija (Biokil).

Riječ je o kategoriji koja pokazuje iznimnu sezonalnost tijekom ljetnih mjeseci, kada se ostvari oko 75% ukupne godišnje komadne prodaje. S druge strane, realizacija prodaje i jedne i druge vrste proizvoda je ujednačena pa tako 50,2% komadne prodaje otpada na insekticide, a preostalih 49,8% na repelente.

Djeca i trudnice oprez
Koristite malu količinu repelenta na djeci. Ne dopustite da dijete samo nanosi repelent, bilo prirodni, bilo sintetski, jer ga može progutati ili iritirati oči. Trudnice su posebno ugrožene, jer aktivne tvari repelenata mogu oštetiti plod. U EU su dopušteni sintetski repelenti koji sadrže samo Deet, Citridiol i Pikaridin (poznat i kao Saltidin i Bayrepel).

Insekticidi i repelenti: Sezona je počela
Milanka Ćorić
Market Analyst

nielsen-logo-potpis-wide