Dva proizvođača su nositelji ove kategorije te kombinirano zauzimaju više od polovice udjela u broju promocija. Ipak, u zadnjih 12 mjeseci Henkel i Bolton imali su ponešto različit trend. I dok su u ranijih 12 mjeseci bili gotovo izjednačeni s 27% odnosno 25% udjela, u zadnjih godinu dana Henkel je rastao za 3% te je učvrstio vodeću poziciju s ukupno 30% udjela, dok je Bolton izgubio 4% te ostvario 21% udjela u promatranom razdoblju.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Ljepila” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju kolovoz 2017. – srpanj 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

DVA IZRAZITA LIDERA
Dva proizvođača su nositelji ove kategorije te kombinirano zauzimaju više od polovice udjela u broju promocija. Ipak, u zadnjih 12 mjeseci Henkel i Bolton imali su ponešto različit trend.

I dok su u ranijih 12 mjeseci bili gotovo izjednačeni s 27% odnosno 25% udjela, u zadnjih godinu dana Henkel je rastao za 3% te je učvrstio vodeću poziciju s ukupno 30% udjela, dok je Bolton izgubio 4% te ostvario 21% udjela u promatranom razdoblju. Prvi među ostalima je Eurocom koji je povećao svoj udio s 5% na 6%, dok su po 3% ostvarili SC Johnson i 3m, pri čemu je prvi proizvođač bilježio minimalan rast a drugi je zadržao isti udio kao i lani. Vrijedno je spomenuti još dva proizvođača, Bic i Kores, koji su zauzeli po 1% udjela, dok su svi ostali proizvođači kumulativno zauzeli 35% udjela, što je 3% manje nego u ranijem godišnjem razdoblju.

Poredak vodećih trgovaca predvodi Interspar koji je rastao 2% i s 14% udjela izdvojio se na vrhu liste, ali prava zvijezda proteklih 12 mjeseci je KTC koji je udvostručio svoj udio te se s 12% probio do druge pozicije potisnuvši tako Müller (-2% u odnosu na lani) na treće mjesto. Takav minus imao je i Tommy koji je zauzeo 9%, a toliko ima i Lidl koji je time zadržao isti udio kao i lani. Kaufland je u minusu 2% te je zauzeo 6% udjela, dok su po 5% ostvarili Alles Elektrocentar i Bipa, uz rast od 4% odnosno 5% na razini godine. Po 4% udjela pripalo je Narodnom trgovačkom lancu (NTL), koji je rastao za 3%, te Plodinama koje su svoj udio pak smanjile za 2%. Spomenuti su trgovci kumulativno povećali svoj udio za 13% prepustivši tako svim ostalim konkurentima 22% udjela u broju promocija kategorije.

Kod ljepila i samoljepljivih traka u zadnjih 12 mjeseci snažno je porastao promotivni pritisak, što se jasno očituje kroz rast oglasa u kojima se komunicira snižena cijena proizvoda a koji su s lanjskih 47% porasli na aktualnih 56% udjela u broju promocija. Sukladno tim kretanjima, došlo je do pada tipa promocije redovne cijene s 44% na 36% kao i ostalih tipova promocije s 9% na 8% udjela.

Najveći dio proizvoda komuniciran je u mjernoj jedinici gram, ukupno 48% ili 6% više nego lani, dok je komad kao mjerna jedinica istodobno izgubio 8% udjela i sada drži 33%. Ostale mjerne jedinice ostvarile su 2-postotni rast te su na kraju ovogodišnjeg srpnja imale 19% udjela u broju promocija.