Odjel istraživanja i razvoja u Francku sudjeluje u svim inovacijama koje ova tvrtka predstavlja tržištu, no većina nas ne shvaća koliko posla zapravo stoji iza jedne šalice kave, čaja ili vrećice čipsa

Jedan od najuspješnijih hrvatskih proizvođača i izvoznika prehrambenih proizvoda, Franck, kroz tradiciju dugu više od 120 godina potrošače je naviknuo na visoke standarde kvalitete, počevši od nezaobilazne kave preko čajeva pa sve do snack asortimana.

Dok ispijamo kavu zasigurno malo tko od nas razmišlja o procesu njenog nastanka, radu koji je uložen kako bi se dobio taj specifičan okus ili pak o trudu koji je potreban kako bi se kontinuirano održala ista razina kvalitete.

To vrijedi i za sve druge proizvode iz Franckova asortimana koji broji 189 artikala (SKU) od čega samo na kavu otpada više od trećine, njih 71.

No, da bi potrošači mogli bezbrižno uživati u njima potrebno je stvoriti uvijek isti proizvod, bez odstupanja u okusu i kvaliteti. Upravo se za to brine devetočlani tim iz Franckovog Odjela za istraživanje i razvoj.

INOVATIVNI ODJEL
Uigrani tim iz ovog Odjela živi s proizvodima tvrtke, udahnjujući im život, te pritom neprestano prate i nadziru sve detalje: od testiranja svakog uzorka, preko provjere kvalitete sirovine u transportu (kava) pa sve do najsitnije stavke u legislativi.

Franck je od osnutka usmjeren na razvoj novih proizvoda koji su u počecima stvarani u sklopu laboratorija kontrole kvalitete.

Kao izdvojena organizacijska cjelina, Odjel istraživanja i razvoja postoji od 1968. godine te danas pripada sektoru marketinga i razvoja.

“U Francku oduvijek postoji svijest kako je potrebno plasirati inovacije na tržište i vjerujem da smo u tom procesu lideri na domaćem, ali i na regionalnom području, pa čak bih za neke proizvode rekla i u Europi”, kaže nam Lada Gumhalter, direktorica Odjela istraživanja i razvoja.

Franckova posvećenost razvoju najbolje se ogleda u jednoj od njihovih prvih inovacija, vakuumiranoj kavi, koja je i danas jedini takav domaći proizvod na tržištu te predstavlja simbol Francka, ali i cijele kategorije kave.

Uz razvoj i prilagođavanje tradicionalnih uspješnica, novije vrijeme je donijelo i brojne inovacije poput voćnih ili pak čajeva prilagođenih preferencijama djece gdje je upravo ova tvrtka bila pionir tog trenda.

“U zadnje vrijeme naše su inovacije okrenute novitetima prisutnima u svijetu koji idu u smjeru osluškivanja želja i potreba potrošača te po tom pitanju surađujemo s našim partnerima dijeleći iskustva s područja istraživanja tržišta”, ističe Gumhalter.

Zato se sve Franckove inovacije baziraju na kombinaciji trendova s hrvatskog i ostalih tržišta na kojima posluje ova tvrtka pa su tako samo ove godine plasirali deset novih proizvoda.

Znajući to ne čudi što ideje za nove proizvode i okuse dolaze sa svih strana, od tehnologa preko marketinga i partnera s kojima surađuju pa sve do samih potrošača.

No, kada se neka ideja stvori potrebna je velika organiziranost i suradnja s drugim odjelima kako bi konačan proizvod dospio na police dućana.

Upravo o tako složnoj suradnji svjedoči i Helena Drmić, najnovija članica užeg tima, koja je u tvrtku došla prije dvije godine kao pripravnik te je u sklopu obuke prošla sve sektore, a danas radi kao tehnolog razvoja za asortiman instant kave i mješavina na bazi kave.

Njen kolega, zadužen za razvoj snack asortimana, začina i proizvoda za kolače, Robert Iveković, svoju je karijeru započeo u Krašu nakon čega je prešao u Franck, a tehnolog razvoja za asortiman kave i napitaka na bazi kave, Vesna Mihatov, kao pripravnik je došla u tvrtku prije 13 godina te je prošla različite pozicije da bi se na kraju čvrsto vezala upravo za kavu.

Razvoj asortimana čajeva, kavovina, šećera, priloga jelima i proizvoda za kolače vodi Ivana Prstec čiji je prvi zadatak u Francku bio usklađivanje legislative i deklaracija za čitav asortiman čajeva.

Odjelu istraživanja i razvoja nedavno su se pridružila još dva nova člana tako da danas broji ukupno devet stručnjaka.

Zajedničko svim tehnolozima razvoja jest to da su iste struke, završili su Prehrambeno-biotehnološki fakultet, no svatko je specijaliziran za svoje područje te se odlično nadopunjuju, što se vidi u njihovom timskom duhu i podršci koju daju jedni drugima.

Razlog podjele po tehnologijama krije se u velikim grupama proizvoda pošto je osnovna podjela na kavu, čaj i snack vrlo opširna.

ZAHTJEVAN PROCES
Kava je, u najmanju ruku, vrlo specifično i zahtjevno područje. U Franck, naime, samo na mjesečnoj bazi može doći i preko stotinu uzoraka kave.

No, posao tehnologa započinje od temelja ili bolje rečeno korijena – stalnim istraživanjem i praćenjem uzoraka kave iz različitih zemalja porijekla nakon čega slijedi zaprimanje uzoraka i testiranje kave: od njenih svojstava poput vlage, veličine zrna do onog najvažnijeg, a to je aroma, objašnjava Vesna Mihatov.

“Svaka kava ima svoju specifičnu aromu po kojoj je prepoznatljiva. Kada govorimo o kiselinama u kavi, kod nas je prisutno mišljenje da je ona loša, no to nije točno. Arabice su najbolji primjer kava koje su posebne upravo zbog te svoje kiseline. Riječ je o kompleksnijim kavama blagog okusa s tzv. ugodnim kiselinama koje su izraženije u odnosu na robuste. Nepoželjne kiseline nastaju kao posljedica nepravilnog prženja, pa upravo procesu prženja pridajemo veliku pažnju, a to je umjetnost za sebe”, kaže Mihatov.

Tek nakon standardnih fizikalno-kemijskih analiza slijedi organoleptičko testiranje pa ovi tehnolozi dnevno degustiraju i po 100 šalica kave.

Dakako, degustacija ne znači da se sva ta kava i popije, nego se kuša kako bi se osjetio miris, okus i druga svojstva, a potom se ispljune u za to predviđene posude.

Nakon provedenih testiranja, od kojih je najvažnija organoleptika, donosi se odluka o kupnji sirovine.

No, niti tu posao tehnologa ne prestaje jer moraju neprestano provjeravati kvalitetu zrna, od zemalja uzgoja preko transportnih luka i dolaska sirovine u Franck, pa sve do cjelokupnog procesa proizvodnje i provjere konačnog proizvoda.

To znači da čak i kada kava prođe sva prvotna testiranja i već dođe u tvrtku, ako se pojavi neko odstupanje, čitava pošiljka se vraća kako ne bi došlo do narušavanja kvalitete konačnog proizvoda.

“Svakoj kavi i uzorku pristupamo zasebno, pa čak i ako od nekog proizvođača sirovinu uzimamo već godinama, jer na nju utječe i najmanja promjena uvjeta uzgoja, a i svaka plantaža ima svoje uvjete koji mogu varirati”, pojašnjava Mihatov.

Isto tako, u kreiranju novog okusa odnosno recepture u razvoju novog proizvoda, prilikom procesa miješanja različitih kava, važno je dobro poznavati svaku pojedinu kavu i njezine specifičnosti kako bi se dobio optimalan novi okus.

Bitno je znati odabrati prave kave koje će se u mješavini savršeno nadopunjavati, a njihova jedinstvena kombinacija dati potpuno novi okus koji ne može dati niti jedna od tih kava zasebno.

Upravo to je ono što se ne vidi kada kupujemo kavu i ostale proizvode ove tvrtke koje odlikuje uvijek isti, prepoznatljivi okus i kvaliteta.

NEPRESTANA POTRAGA
Da ovi tehnolozi vole svoj posao dokazuje i to što svaki od njih tvrdi kako je upravo njihova kategorija najbolja jer dopušta najviše kreativnosti i zabave.

Kao i kod ostalih tehnologija, u segmentu snacka, temelj kvalitetnog proizvoda je kvalitetna sirovina, a to je u slučaju Čipi Čipsa – krumpir.

Kako ističe tehnolog za razvoj snack asortimana, Robert Iveković, za proizvodnju čipsa koriste se posebne sorte krumpira, a od nekoliko stotina sorti koje su bile testirane od strane Francka i hrvatskih uzgajivača krumpira, samo su četiri zadovoljile standarde industrijske proizvodnje.

No, kvaliteta tih probranih sorti ovisi i o klimatskim uvjetima, pa se neprestano traže nova rješenja i ispituju nove sorte, kako bi potrošači uvijek uživali u vrhunskoj kvaliteti.

Novi Franckov Čipi Čips s okusom kulena primjer je razvoja proizvoda, čija je ideja upravo došla od Ivekovića koji je, potaknut autohtonim hrvatskim proizvodima, želio potrošačima ponuditi dodatnu vrijednost u čipsu.

“Nije bilo jednostavno pronaći okus kulena koji bi bio prihvatljiv potrošaču jer postoji mnoštvo varijacija i percepcija kulena. Posebno je bilo izazovno prenijeti dojam i okus kulena na čips, no u tome i jest ljepota ovog zanimanja – sloboda u maštovitosti, kreativnosti te dinamičnost”, kaže Iveković.

Dobra strana je i to što su potrošači voljni probati nove okuse i rado ih prihvaćaju pa se mogućnosti proizvodnje i zahtjevi potrošača međusobno odlično nadopunjuju.

Sami pronalazak i stvaranje okusa te cjelokupan razvoj čipsa s kulenom trajao je šest mjeseci, no neki projekti traju kraće, neki duže, dok pojedini nikada ne zažive.

Što se tiče količine posla i zahtjevnosti, on podrazumijeva detaljne procese nakon kojih se organiziraju fokus grupe i provode konačna istraživanja. Tek nakon toga dolazi faza u kojoj se ono što je stvoreno u laboratoriju prilagođava za industrijsku proizvodnju.

Paralelno s ostalim procesima razvoja proizvoda, razvija se i pakiranje te ambalaža o čemu također brinu ovi tehnolozi čiji je svakodnevni dio posla i usklađivanje proizvoda sa zakonskim propisima i legislativom.

POMICANJE GRANICA
Kategorija instant kava i mješavina također ima svoje posebnosti jer nudi mogućnost spajanja nečega što se na prvu čini nespojivo.

Jedan od takvih primjera je novi proizvod iz ovog segmenta, Bananaccino, pjenušavi napitak okusa čokolade i banane koji su prihvatili mlađi, ali i stariji potrošači.

Kao i u drugim kategorijama, i ovdje je fokus upravo na potrošačima pa je odluka o drugom novom okusu cappuccina bila prepuštena potrošačima putem nagradnog natječaja, a pobjedu je odnio okus kokos – bijela čokolada.

“To je bio posve novi koncept. Kako je svaki uzorak arome kokosa imao svoj profil mirisa i okusa, a trebalo je pronaći i prave omjere kave i mliječnih baza, proveli smo puno istraživanja, testiranja i kombiniranja prije nego smo odabrali konačni okus s kojim smo bili u potpunosti zadovoljni”, kaže Helena Drmić, tehnolog ove kategorije.

Kada se pokrene neki projekt poput ovoga, oko njega se formira projektni tim koji podrazumijeva angažman brojnih službi pa je dobra organizacija jako važna – od nabave koja osigurava sirovinu preko marketinga i dizajna do logistike i prodaje. No to, čini se, nije problem u Francku.

“Nije nam problem stvoriti proizvod u nekoliko mjeseci kada imamo savršen tim, ljude koji vole svoj posao i odličnu organizaciju. Volimo tražiti nove stvari i to nas vodi ka uspjehu. U svaki proizvod koji je nastao utkan je dio svih nas koji radimo na njemu”, kaže Drmić.

Ona pritom pojašnjava kako u tvrtki ne gledaju kao neuspjeh ako neki proizvod ne bude prihvaćen na tržištu.

“To je iskustvo koje nam koristi u daljnjem radu na drugim proizvodima, a uvijek je i moguće da se preferencije promijene pa u tom slučaju imamo gotov proizvod s kojim možemo izaći na tržište”, zaključila je.

KREATIVNO STVARALAŠTVO
Ipak, niti jedna od kategorija kojima se bave nije jednostavna i monotona pa u Francku prilikom stvaranja novih proizvoda koriste najbolje od tradicije dodajući pritom dozu modernoga.

Tako je i kod razvoja novih čajeva gdje, osim potrage za sirovinom, njenog praćenja i obrade, tehnolozi spajaju razne okuse, dobivaju mješavine i u konačnici na tržište plasiraju nove proizvode.

Iako nemaju normu koja ih obvezuje na stvaranje određenog broja novih artikala uvijek, kako kažu, istražuju sirovine i traže nove okuse, a u međuvremenu pomno prate kvalitetu postojećeg asortimana.

Marketinški planovi pak definiraju koji će novi proizvodi izaći na tržište pošto svoj rad temelje upravo na istraživanju tržišta.

Zahvaljujući takvoj praksi uočeno je kako postoji potreba za pomlađivanjem segmenta čajeva pa je tako, primjerice, stvoren Fora čaj za djecu s okusom Cole temeljen na voću i probranim biljnim sastojcima te raznim procesima obrade kako bi se dobio upravo taj svima poznati okus.

Tehnolog ove kategorije, Ivana Prstec, tu napominje kako nije problem razviti čaj, već pogoditi prave omjere koje će djeca percipirati kao poželjne, a roditelji pak uvidjeti da je to kvalitetan proizvod.

Zato iza svakog artikla stoje veliki trud i rad, od ulaganja i istraživanja sirovina, razvoja receptura, degustacija i analiza do lansiranja konačnog proizvoda na tržište.

O ovom kreativnom radu možda najbolji komentar dala je upravo Vesna Mihatov: “U našem radu dobra organiziranost, kreativnost i fleksibilnost su jako važni. Možda nas baš ta  kreativnost koju nosimo svi u sebi čini dobrima u onome što radimo.”