Istraživanje o poziciji žena na upravljačkim funkcijama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, danas je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, koja je ujedno i partner projekta, predstavila rezultate novog istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj.

Istraživanje je provedeno u sklopu prve faze EU Progress-projekta “Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja” čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova s partnerima Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada i DiM – Udrugom za građansko obrazovanje i društveni razvoj.

Rezultati i dalje jasno upiru na rodno uvjetovane nepovoljne trendove na tržištu rada te sa statističkom relevantnošću ukazuju na postojanje staklenog stropa.

Istraživanjem je utvrđeno kako postoji velika razlika u zastupljenosti žena i muškaraca s obzirom na pravni oblik društva. Ako se  istraživanje sagleda u kontekstu sličnih istraživanja u Europskoj uniji koja su usredotočena na izlistana dionička društva, zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj iznosi 17,32%, a muškarca 82,68%.

Promatraju li se nadzorni odbori, situacija je nešto bolja te udio žena u nadzornim odborima dioničkih društava za žene iznosi 21,69%, dok su muškarci na 78,31%.

Ovakav brojčani odnos i dalje nije ohrabrujući. Bolju zastupljenost žena uočilo se u društvima s ograničenom odgovornošću pa su tako u upravama tih društva žene zastupljene sa 31,87%, a u nadzornim 24,6%.

Istovremeno, zabrinjavajuća je činjenica da u trgovačkim društvima ograničenom odgovornošću zastupljenost žena naglo pada što je društvo tržišno utjecajnije i njegova upravljačka struktura složenija, tako da u upravama trgovačkih društava ograničene odgovornosti s nadzornim odborom žene čine tek 16,3%.

Nalazi istraživanja pokazuju i da je tek 9,43% žena uspjelo doseći poziciju predsjednica upravnih tijela, a za predsjednice nadzornih odbora ta je brojka nešto veća – 14,3%.

“Na jednu članicu upravnih tijela i nadzornih odbora hrvatskih trgovačkih društava dolaze tri člana, dok je vjerojatnost sudjelovanja žena nakon 55 godine u upravnim tijelima više od 100% manja od vjerojatnosti sudjelovanja muškarca iste dobne skupine”, ističe Ljubičić te dodaje kako “trend povećanja broja visokoobrazovanih žena na tržištu rada u zadnjem desetljeću zasigurno doprinosi rastu udjela žena na upravljačkim pozicijama, ali i da premda istovremeno podaci pokazuju da na rukovodećim pozicijama postoji puno žena s potencijalom za upravljačke pozicije, one svejedno na tim pozicijama ostaju značajno podzastupljene”.

Rezultate koji nisu ohrabrujući komentirao je i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, naglasivši kako je uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama jamac kompanijama na hrvatskom tržištu da na najbolji način koriste ljudski potencijal koje im društvo nudi.

“HUP će zajedno s Pravobraniteljicom aktivno sudjelovati u predlaganju konkretnih mjera za pružanje jednakosti prilika u pogledu sudjelovanja na upravljačkim pozicijama pri čemu primarni kriteriji trebaju biti znanje, stručnost i trud”, kazao je Majetić.

Nakon predstavljanja rezultata održan je okrugli stol “Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama” na kojem se raspravljalo o glavnim zaključcima i nalazima istraživanja.

Uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i glavnog direktora HUP-a, na okruglom su stolu sudjelovali Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta, Ruža Tomić Fontana, direktorica Odjela za komercijalne poslove u Coca-Coli, Marija Felkel, HR direktorica Siemensa, Ilijana Jeleč Šuster, predsjednica Uprave Erste nekretnina i Hrvoje Veselko, direktor prodaje iz Vipnet-a.

Prethodni članakNakon tableta, Tesco lansira i mobitel
Sljedeći članakPharmaS proširio poslovanje na Švicarsku