Na sjednici Skupštine Udruženja vinarstva HGK održanoj 19. veljače u HGK za predsjednika Udruženja za 2014. godinu izabran je Ivica Kovačević iz tvrtke Jako vino koji je ujedno predsjednik Udruge Vina Dalmacije, izvijestili su iz HGK.

Tom prigodom Kovačević je naglasio kako će se nastaviti sa započetim projektima pri čemu će odluke biti usuglašene odnosno donošene konsenzusom jer se na taj način promiču interesi svih gospodarskih subjekata.

U narednom razdoblju jedna od najvažnijih aktivnosti bit će vezana uz izradu prijedloga novog Zakona o vinu te je neophodno da se u taj proces uključe svi zainteresirani. Pored toga, od iznimne je važnosti marketing te sustavno i plansko unaprjeđivanje prodaje na domaćem a prije svega na inozemnom tržištu.

Josip Ređo, dosadašnji predsjednik Udruženja, osvrnuo se na prošlogodišnji rad istaknuvši kako su vidljivi pozitivni pomaci u ovoj branši. Vijeće za praćenje i unapređenje stanja u vinarstvu i vinogradarstvu bilo je aktivno a o stanju u ovom poljoprivrednom segmentu raspravljalo se i u Hrvatskom saboru.

Kao jedan od rezultata napora Udruženja i ostalih relevantnih subjekta je Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014. – 2018. koji je Vlada RH usvojila prošle godine, a uz to se rješavao i problem postupanja sa zalihama vina, kazao je Ređo te posebno ukazao na važnost provedenih edukacijskih programa za vinare i vinogradare.

O aktivnostima provedenim u sklopu projekta Vina Croatia – Vina Mosaica govorio je Igor Barbarić, poslovni tajnik Udruženja vinarstva HGK. Istaknuo je kako je realizirano niz promocijskih aktivnosti (nastup na specijaliziranim sajmovima, godišnja kušanja vina, izrada promotivnog materijala), a uskoro će se početi prikazivati serijal o vinima na HRT-u. Događaje koji su se organizirali pratilo je u prosjeku 20-ak novinara.

Žaklina Jurišić, zamjenica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, govorila je o prijedlogu odredbi novog Zakona o vinu koji je na Skupštinu uputio Izvršni odbor Udruženja. Taj prijedlog regulira problematiku koja nije obuhvaćena europskim propisima, odnosno regulira nacionalne specifičnosti i potrebe, u skladu s EU pravilima.

Četiri su temeljna pitanja razrađena ovim aktom: redefiniranje regija, korištenje tradicionalnih izraza, vizualno označavanje hrvatskih vina znakom “Vina Croatia – Vina Mosaica” te decentralizacija postupka puštanja vina u promet. Pisane primjedbe i prijedloge članovi udruženja mogu dostaviti Sektoru do 28. veljače, a oni će biti razmotreni na Izvršnom odboru Udruženja. Usuglašeni prijedlog odredbi novog Zakona o vinu uputit će se Ministarstvu poljoprivrede.

Prezentirana je informacija o Europskom vinskom udruženju CEEV (Comité européen des enterprises vins), s čijim je predstavnikom održan sastanak koncem studenoga 2013. godine na temu mogućeg učlanjenja Udruženja vinarstva HGK.

To udruženje osnovano je 1960. godine i okuplja proizvođače i trgovce vina te ima više od 7.000 članica. Odlučeno je da se Udruženje učlani u tu asocijaciju koje ima jak utjecaj u tijelima Europske unije te će se u tom smislu započeti s formalnim pripremama. Skupština je potvrdila Ivicu Matoševića za predstavnika Udruženja u izvršnom tijelu CEEV-a.

Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, rekla je da će jedna od aktivnosti u ovoj godini biti nastupi na specijaliziranim sajmovima pri čemu će europski biti najzastupljeniji. Planirane aktivnosti su na razini prošlogodišnjih a Komora će i dalje pružati i financijsku potporu. Članice Udruženja trebaju što hitnije utvrditi glavna tržišta za svoje promocijske aktivnost te odrediti treća tržišta koja će također biti obuhvaćena tom aktivnošću.

U ovoj godini sudjelovat ćemo u realizaciji EU projekata, tiskati brošure, izraditi baze podataka, provoditi edukacijske programe te se konstruktivno uključiti  u izradu normativnih akata što će biti neke od važnijih aktivnosti , rekao je Igor Barbarić.

Đuro Horvat, izvršni direktor za vinarstvo Agrokora, rekao je kako su stvoreni preduvjeti za realizaciju održive konkurentnosti u okviru EU i trećim tržištima te je nužno što hitnije izraditi detaljnu analizu postojećeg stanja u ovom poljoprivrednom segmentu.

“Svaka vinska regija mora razraditi svoju strategiju. Marketinške aktivnosti trebaju biti povezane te je u njih potrebno uključiti i Ministarstvo turizma, Hrvatsku turističku zajednicu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo poljoprivrede. HGK treba biti ne samo inicijator već i koordinator aktivnosti koje su dugoročne te iziskuju efikasnost te efektivnost. Valja razmisliti o profesionalnom angažiranju marketinškog stručnjaka koji bi svojom kompetentnošću unaprijedio rad Udruženja”, kazao je Horvat.