Prodaja francuskih vina u SAD pala je u posljednjem tromjesečju 2019. čak 17,5 posto zbog uvođenja carina, objavili su izvoznici.

U cijeloj prošloj godini vrijednost izvoza francuskih vina i žestokih pića porasla je 5,9 posto, premašivši 14 milijardi eura, objavila je u srijedu francuska udruga izvoznika vina i žestokih pića (FEVS). Upozoravaju pritom da ti podaci daju “pogrešnu” sliku, budući da se rast u velikoj mjeri može pripisati uvoznicima koji su gomilali zalihe u strahu od brexita i američko-kineskog trgovinskog sukoba.

SAD je u listopadu prošle godine uveo 25-postotne carine na uvoz vina, viskija i maslina iz Francuske, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije, nakon što im je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila uvođenje kompenzacijskih carina zbog nelegalnih europskih subvencija proizvođaču zrakoplova Airbusu.

Prijetnja novih američkih carina na francuska pjenušava vina otklonjena je u siječnju nakon što je Francuska odgodila primjenu carina na lokalni promet internetskih kompanija, većinom sa sjedištem u SAD-u.

Predsjednik FEVS-a Antoine Leccia upozorava da su trgovinske napetosti, brexit i gospodarsko usporavanje u Kini “veliki rizici na naša tri najveća tržišta… na kojima zajedno ostvarujemo više od 50 posto našeg prometa”.

Leccia je pozvao francusku vladu da osnuje 300 milijuna eura vrijedan fond za isplatu kompenzacija sektoru za negativan utjecaj američkih carina.