Tvrtke iz Hrvatske, njih 45, morat će obustaviti izvoz u BiH jer ne ispunjavaju uvjete, priopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Uvjeti za izvoz na tržište BiH nisu ispunjeni prema Pravilniku o uvjetima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog porijekla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u BiH.

Zakonom o veterinarstvu BiH i Pravilnikom propisani su uvjeti za uvoz i provoz tih proizvoda u/kroz BiH, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i pravila kada je riječ o uvozu koja su vrijedila za sve članice EU počela su se primjenjivati i na novu članicu Hrvatsku.

S obzirom na to, izvršena je revizija upisanih objekata u Upisniku Ureda za veterinarstvo BiH do trenutka pristupanja Hrvatske u EU, te je spisak objekata koji ne ispunjavaju uvjete dostavljen nadležnom tijelu Hrvatske na uvid uz obavijest da će ti objekti biti brisani iz Upisnika.

Nadležno tijelo Hrvatske 19. je srpnja obavijestilo Ured za veterinarstvo BiH da su liste odobrenih objekata za stavljanje proizvoda životinjskog porijekla, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog porijekla na tržište EU ažurirane i objavljenje na njihovoj službenoj stranici.

Uvidom u ažurirane liste konstatirano je da je 16 objekata koji nisu ispunjavali uvjete za uvoz na tržište BiH u međuvremenu dobilo odobrenja od nadležnog tijela Hrvatske za trgovanje s drugim članicama EU, te u skladu s time iz tih objekata se može nastaviti uvoz u BiH jer ispunjavaju uvjete propisane za objekte porijeklom iz drugih zemalja, ističe se u priopćenju Ureda za veterinarstvo BiH. (Nezavisne novine)