Izvozna ofenziva hrvatskih prehrambenih proizvoda u Španjolskoj

Hrvatske čokolade, keksi, kava, vino i drugi proizvodi od ovog su tjedna na policama najvećeg španjolskog trgovačkog lanca El Corte Ingles.

Klara Marić može biti ponosna. Tjestenina koju proizvodi njezina obiteljska tvrtka u Kanfanaru među rijetkim je hrvatskim adutima koji se od početka mjeseca predstavljaju Španjolcima.

No ne prodajemo Španjolcima samo tjesteninu. Na police El Corte Inglesa, drugoga najvećeg trgovačkog lanca u Europi, plasirano je više od 150 hrvatskih brendova. Stanovnici zapadnog Mediterana mogu okusiti griotte, maraskino, hrvatsku graševinu i merlot. Od 2. ožujka predstavlja se 57 proizvoda Kraša, Gavrilovića, Francka, Klare Marić, Zvečeva, Jamnice, Maraske i Istravina.

Mislim da smo tu napravili ključni pomak, da smo počeli drukčije razmišljati, više ne čekamo da netko dolazi kupiti našu robu nego idemo k njima, idemo se predstaviti, tvrdi predsjednik Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Slobodan Mikac.

Predstavljanje traje još mjesec dana. Proizvodi koji osvoje Španjolce i prvi nestanu s polica 90-ak supermarketa, plasirat će se kao stalni izbor trgovine i dobiti svoje mjesto pod španjolskim suncem.

Predstavnici El Corte Inglesa prethodno su proveli predodabir više hrvatskih proizvoda temeljen na preferencijama svojega tržišta. Uvjet su bili kvaliteta proizvoda i dizajn pakovanja u skladu sa standardima EU-a, kao i cijena konkurentna na španjolskom tržištu.

Ovisno o uspješnosti predstavljanja prehrambenih proizvoda, u El Corte Ingles uskoro bi se mogli predstaviti i ostali hrvatski proizvodi, poput tekstilnih. (HRT)