Nakon preuzimanja Mercatora od strane Agrokora, nastavlja se preslagivanje tržišta pa je tako ovih dana Studenac kompletirao preuzimanje konkurentskog lanca Merkur 5, Podravki je pak odobreno preuzimanje rovinjske Mirne, a velika se prašina digla nakon medijskih napisa o mogućem preuzimanju TDR-a.
Jedini preostali domaći proizvođač cigareta i jedna od rijetkih nezavisnih duhanskih kompanija u široj regiji dugi niz godina uspješno odolijeva naletima velikih multinacionalnih tvrtki braneći svoj tržišni udio, no kako možemo vidjeti u opsežnom prilogu o duhanskom tržištu koji smo pripremili u ovom izdanju, obruč se sve više steže. Pritislo je sa svih strana: od žestoke konkurencije, državne i EU regulative i nameta, sve do pada potrošnje i crnog tržišta, ovaj sektor posljednjih je godina stradao više nego bilo koji drugi.
S jednako izazovnom situacijom susreću se i domaći vinari. Iako percipirani kao vinska nacija, u stvarnosti to nismo. Potrošnja vina daleko je ispod očekivane, a država ne ulaže dovoljno u ovaj sektor koji, prema stručnjacima i temeljem brojnih osvojenih nagrada, pripada u sam svjetski vrh. Prema anketi koju smo proveli početkom ovog mjeseca i domaći se potrošači slažu s tom konstatacijom. Još samo da počnemo piti kao Francuzi bilo bi bolje i za naše vinare te opće raspoloženje i stanje nacije. I zato braćo, pijme ga!