Hoćeš nešto iz pekare?

Uvriježena je to formulacija kolegijalnog pitanja kada netko iz ureda naglo ogladni te mora hitno i neodgodivo posjetiti obližnju pekarnicu kako bi uz brzi i ukusni zalogaj utažio glad i obnovio energiju za nastavak radnoga dana. Tržište pekarskih proizvoda uistinu je evoluiralo pred našim očima, a taj proces nije ni izdaleka završen.

Novi poslovni koncepti i inovativni proizvodi, neki više a neki manje uspješni, svakodnevna su pojava na tom tržištu koje nudi velike prilike za rast, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. U ovom smo se broju stoga odlučili obraditi pekarske proizvode i prateću industriju kroz nekoliko članaka, a sve u vrijeme kada se održava najveći sajam pekarske i slastičarske industrije na svijetu – iba u Münchenu.

Nikakvo iznenađenje više nije kada se spomene riječ digitalizacija, koja je u nas ušla u usmenu predaju iz stanovitih političkih razloga pa je sam njen spomen donosio pomalo kiseli osmijeh na lice hrvatskog potrošača i glasača, ali je to u realnom svijetu ključna riječ za sve industrije pa su tako i na ovogodišnjoj iba-i digitalna rješenja označena ključnom smjernicom budućeg razvoja pekarske i slastičarske industrije.

Na kalendarskom i klimatskom završetku ljeta – tako najavljuju prognostičari, mi se još kuhamo u uredu – donosimo vam i analizu tržišta logistike. Riječ je o našem pokušaju da na najbolji način pokušamo prikazati neke od trendova u lancu opskrbe koji je condicio sine qua non bilo kakvog poslovnog uspjeha.

U tom smo kontekstu ovoga puta naglasak dobrim dijelom stavili na tzv. last mile isporuku čiji je razvoj u zadnjim godinama najjasniji pokazatelj napretka internetske trgovine. Upravo taj proboj online igrača na europsko tržište maloprodaje nagriza ekonomsku dodanu vrijednost tradicionalnih maloprodavača koji muku muče s ostvarivanjem učinkovitog poslovanja u novim uvjetima, o čemu piše kolega Mike Dawson iz Lebensmittel Zeitunga.

Među ostalim temama tu je i standardni dio sadržaja u vidu analiza dvije kategorije – sredstava za pranje posuđa i ljepila – te “sezonska” priča o zimnici. A prije zime nadamo se svi lijepoj i uspješnoj jeseni. Meni je to osobno nekada bilo najmanje drago godišnje doba, a u zadnje vrijeme gotovo da je premašilo i nekada neprikosnoveno proljeće.