KategorijeLeaflet reportJaka alkoholna pića - Gorke žestice ispred ostalih segmenata

Jaka alkoholna pića – Gorke žestice ispred ostalih segmenata

Veliki je broj oglašivača zastupljen u ovom asortimanskom području, a kada se kategorija podijeli na segmente na vrhu se izdvajaju gorka žestoka pića koja su bila prisutnija od ostalih.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Jaka alkoholna pića” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorija putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period listopad 2022. – rujan 2023. vs. listopad 2021. – rujan 2022.

Ako podijelimo kategoriju jakih alkoholnih pića na segmente vidimo da se na vrhu izdvajaju gorka žestoka pića (pelin, amaro, aperol i sl.) koja su u oba godišnja perioda ostvarila 20% udjela prema broju promocija. Drugoplasirani je džin koji je u minusu za 1% te sada drži 16%, dok su likeri zadržali 14%, a vodka 12% udjela. Potom slijede rakije s 9%, whisky s 8% i brandy sa 7%, rum ima 6%, a gotovi kokteli 4%, prosecco i ostala žestoka pića ostvarili su po 2%, a tequila ima 1% udjela prema broju promocija.

Gorka žestoka pića rasla su za minimalnih 1% i sada imaju 21% udjela prema bruto oglasnoj vrijednosti, dok je lani vodeći džin u minusu 2% pa je pao na drugo mjesto s 19% udjela. Likeri s 13% i whisky s 12% imali su minimalan rast, a potom slijede vodka s 9%, dok brandy, rakije, rum i gotovi kokteli imaju po 4% udjela prema GAV-u. Nešto manjih 4% pripalo je proseccu, a ostala žestoka pića uzela su 2% udjela.

GORKE ŽESTICE
Badel 1862 predvodi poredak vodećih proizvođača u ovom segmentu s trećinom udjela prema broju promocija, uz rast od 3%. Maraska je druga s 18% i minusom od 2% u odnosu na raniju godinu, a odmah iza je Mast-Jägermeister SE sa 16% i minusom od 1% u isto vrijeme. Ispod crte dvoznamenkastog udjela smjestili su se Zvečevo sa 7%, Campari Group s 5%, Dalmacijavino s 4% i Illva Saronno s 3%, dok je ostalim proizvođačima pripalo 12% udjela ili 1% manje nego u prethodnih 12 mjeseci.

Badel 1862 svoje je vodstvo zahvaljujući rastu od 7% dodatno učvrstio i prema bruto oglasnoj vrijednosti s 37% udjela. Mast-Jägermeister SE nalazi se na čvrstom drugom mjestu s 22% uz minimalan pad udjela, a isti takav minus od 1% imao je i trećeplasirani Campari Group koji sada drži 10% udjela. Slijede Maraska sa 6%, Illva Saronno s 3%, Zvečevo s 2% i Dalmacijavino s 1%, dok su ostali proizvođači u kumulativu zauzeli 17% udjela prema GAV-u ili 5% manje nego u prethodnih godinu dana.

LIKERI I DŽIN
U segmentu likera prema broju promocija na čelu poretka vodećih proizvođača nalazi se Maraska s 27% udjela ili 4% više nego u prethodnoj godini. Blagi je rast od 1% imalo i drugoplasirano Zvečevo koje sada ima 18%, a Badel 1862 na trećem je mjestu rastao za 4% i sada ima 12% udjela. Dalmacijavino i Diageo imaju po 2%, a ostali su proizvođači izgubili 8% zajedničkog udjela te sada imaju 38%. Zvečevo je ostvarilo snažan rast od 7% te je s 19% udjela potvrdilo vodeću poziciju prema bruto oglasnoj vrijednosti, a rast od 5% ostvarila je i Maraska koja je sada na 12%. Diageo ima 7%, Badel 1862 je na 6%, Nectar na 5%, a ostali su proizvođači snažno pali s ranijih 68% na sadašnjih 51% udjela prema GAV-u segmenta likera.

Kod džina je pak vodeći proizvođač globalni lider Diageo koji je rastao za 7% i sada drži 21%, čime je za nijansu pretekao lokalnog lidera Badel 1862 koji smanjio svoj udio za 1% i sada ima 20%. Treća je Maraska s 10% uz minimalan pad, a potom dolaze St. Nicolaus sa 6%, Bacardi Limited s 5% i Pernod Ricard s 4%, dok su ostali proizvođači kliznuli s 42% na 33% udjela prema broju ostvarenih promocija.

Diageo je ipak ostvario značajnu prednost prema drugom parametru jer je s 24% (+1%) zauzeo dvostruko veći udio od drugoplasiranog Badela 1862 koji je na 11% (+1%). Potom dolaze Bacardi Limited s 8%, William Grant & Sons sa 7%, St. Nicolaus sa 7% i Pernod Ricard s 5%, dok su ostali proizvođači zabilježili smanjenje udjela prema GAV-u s prošlogodišnjih 44% na aktualnih 38%.

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...