Garderoba, igračke, električni uređaji i kozmetika često su uzrok ozljeda, gušenja i strujnih udara. Zemlje članice EU-a upozoravaju na opasnost korištenja ove jeftino proizvedene robe koja uglavnom potječe iz Kine, piše Deutsche Welle.

Iako EU ima jedan od najboljih sustava za nadgledanje sigurnosti neprehrambenih proizvoda koji se mogu naći na europskom tržištu, za Europljane i dalje postoji opasnost da im nešto od kupljenog u trgovinama nanese fizičku ili kemijsku ozljedu, da izazove gušenje, davljenje ili električni šok, navodi se u Bruxellesu. Tijekom 2012. godine je 2.278 takvih proizvoda povučeno s europskog tržišta. Na prvom mjestu, po opasnosti za potrošače, su modni i odjevni predmeti.

“Možda će vam to zvučati čudno, ja sam pretpostavljao da se radi o igračkama”, izjavio je europski povjerenik za zdravlje i potrošačku politiku Tonio Borg predstavljajući posljednji izvještaj Europskog sustava za brzo uzbunjivanje u slučaju opasnih proizvoda (RAPEX).

“Identificirani su problemi u dizajnu, kemijskom sastavu, pletivu koji mogu uzrokovati gušenje, davljenja, reakcije po tijelu i to su bili proizvodi koji su u najvećem broju povučeni s tržišta”, kaže Borg.

Ako ste izbjegli tu mogućnost da vas “garderoba ugrozi”, obratite posebnu pozornost na sljedeću opasnost, a to su igračke: “Dvadeset posto dokazano neispravnih proizvoda uklonjenih s tržišta EU-a su igračke”, navodi se u Bruxellesu. Tek na trećem mjestu su električni uređaji, poput mikrovalnih pećnica i kuhala za vodu koja znaju “ničim izazvana” eksplodirati, zatim slijede neispravna motorna vozila pa kozmetika.

Najviše defektnih proizvoda dolazi i dalje iz Kine
Igračke već godinama mogu biti potencijalna opasnost za djecu širom Europe. Često dolazi do gutanja manjih dijelova koji otpadnu s igračke, ozljede od žica ili trovanja kemikalijama od kojih su napravljeni pojedini dijelovi predmeta za djecu.

Također, već godinama, zapravo od 2009. od kada RAPEX predstavlja svoje godišnje izvještaje, više od polovice defektnih proizvoda, uključujući i gotovo sve igračke, dolaze iz Kine.

I dok ima onih koji postavljaju pitanje zašto se tako “igra sa životima Europljana”, u Europskoj komisiji kažu da su te brojke razmjerne obujmu trgovine koju EU ima s Kinom i naglašavaju da politički obziri nemaju utjecaja kada je u pitanju sigurnost građana.

“Najveći broj uvezenih proizvoda iz Kine su sigurni. Ali, ako kupite 93 posto svih igračaka iz Kine, jer im je cijena odgovarajuća, ali i proizvod dobar, to se mora odraziti i na statistiku povučenih igračaka”, objašnjava povjerenik Borg.

Od proizvoda povučenih s europskog tržišta zbog nesigurnosti ili drugog nedostatka, 17 posto ili njih 330, dolazi iz samog EU-a, uključujući 60 proizvoda iz Njemačke, 49 je talijanskog podrijetla, a 45 bugarskog.

Ono što predstavlja ozbiljan problem jest 11 posto opasnih proizvoda koji su se našli na tržištu EU-a, a kojima se ne zna podrijetlo. Europska komisija pokrenula je zakonsku inicijativu po kojoj će svi proizvodi u europskim trgovinama ubuduće morati imati točno navedeno mjesto proizvodnje. (Dw.de)