Josip Baotić podnio ostavku, Pevec u stečaj s preustrojem

Josip Baotić, predsjednik Uprave Peveca, podnio je neopozivu ostavku na tu poziciju na koju je došao prije samo 40-ak dana, a bjelovarski trgovački lanac, najvjerojatnije će završiti u stečaju s preustrojem, kazao je Josip Baotić na današnjoj konferenciji za novinare.

– Očito nismo uspjeli napraviti dovoljno brzo, ni dobro, promjene koje su bile neophodne kako bi spriječili stečaj. Jaz u očekivanjima i zahtjevima dobavljača, drugih vjerovnika, radnika i vlasnika jednostavno nije bilo moguće premostiti. U tu svrhu, dobavljači u dogovoru sa sindikatima, a nadam se i uz skoru suglasnost s vlasnikom, pripremaju koncept daljnjeg poslovanja – stečaj s preustrojem – objasnio je Baotić. S obzirom da bi uskoro trebao biti pokrenut stečaj, njegova uloga u Pevecu više nije potrebna te je stoga odlučio dati ostavku. Za razliku od prvog obraćanja javnosti kao predsjednik Uprave, Baotić je ovaj put bio malo manje diplomatičan i suzdržan pa je tako rekao ‘da je bio iznenađen kad je došao u Pevec jer tamo nije našao menadžment’, da se ‘Zdravko Pevec miješao u poslovanje iako je obećao povući se u Nadzorni odbor’, da je on ‘predlagao da se neki centri zatvore, no da se Pevec s tim nije složio’.
Tvrtka Pevec vođena je na neprofesionalan način, priznao je među ostalim Baotić, te rekao da je Pevec tipičan primjer gospodarenja u Hrvatskoj.
– Ne vjerujem više u dolazak strateškog partnera koji bi spasio Pevec jer ‘u žabokrečinu ne dolazi zdrav novac’ – kazao je Baotić. Stečaj Peveca jedina je izvjesna opcija, moglo se zaključtii iz Baotićevog izlaganja. Doduše, opciju stečaja s preustrojem moraju naprije prihvatiti država i banke. Vjerojatno je upravo to bila tema razgovora kojeg je Zdravko Pevec vodio u Ministarstvu financija. Iako, nije isključeno da će on ponovno pokušati kupiti vrijeme i odugovlačiti opciju stečaja. (Lider)