leaflet-juhe ftd 777Više je nego očekivano da je u ukupnoj kategoriji upravo juha u vrećici dominantna vrsta na tržištu, a to se jasno očituje i u kanalu oglašavanja putem kataloga i letaka trgovaca

U okviru analize kretanja u kategoriji “Juha” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga trgovaca. Prije nego krenemo u analizu, važno je uvodno istaknuti da je letak važan marketinški alat za sve tvrtke koje pojačano rade na direktnom marketingu.

Svi odjeli unutar tvrtke sudjeluju u procesu izrade letka koji ima ulogu da informira, educira i poziva na kupnju. U procesu obrade podataka djelatnici agencije Focus obrađuju i analiziraju svaki letak te svi uneseni podaci prolaze kroz platformu Action Focus Online. Čimbenici Focusovih metoda su broj promocija i bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

lead1Bruto oglasna vrijednost je kvaliteta oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

Cilj ovog pregleda je dobiti što bolju sliku svijeta letaka kako bismo uvidjeli gdje se nalazi određeni proizvod naspram konkurencije što je strateški izuzetno bitno u izradi poslovnih planova. Analiza se odnosi na osmomjesečni period siječanj – kolovoz 2015. u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

VRSTE JUHE I BRENDOVI
Više je nego očekivano da je u ukupnoj kategoriji upravo juha u vrećici dominantna vrsta na tržištu, a to se jasno očituje i u kanalu oglašavanja putem kataloga i letaka trgovaca. Juhe u vrećici su u periodu siječanj – kolovoz 2015. čak i ponešto povećale svoju prednost jer je broj promocija za 1% veći nego lani u istom periodu te sada doseže 86% udjela u oglašavanju cijele kategorije, dok je GAV istodobno porastao za dva postotna poena na ukupno 83%.

broj promocijaI kocke za juhu bilježe blagi rast pa je njihov udio u broju promocija na kraju ovogodišnjeg kolovoza iznosio 13% (+1% u odnosu na lani), dok je kvaliteta njihova oglašavanja zabilježila lijepih 3% rasta i sada iznosi 14%. Druga je priča s konzerviranim juhama koje bilježe negativne pokazatelje. Broj promocija im je tako smanjen s 4%, koliko su imale lani, na samo 1%, dok je u istom razdoblju GAV potonuo s 8% na tek 3% udjela.

Tri su brenda koja nose ovu kategoriju. Polovicu udjela drži vodeća robna marka Podravka koja je ove godine, unatoč blagom smanjenju broja promocija na 47% (-2% u odnosu na lani), istodobno povećala kvalitetu oglašavanja na 50% (+1%). Slijedi Maggi s blagim smanjenjem udjela po broju promocija na 29% (-1%) te u GAV-u kategorije na 20% (-3%), te Knorr koji je po broju promocija porastao s 13% na 14%, a po GAV-u zabilježio obrnut rezultat – smanjenje s 14% na 13%.

Ostali brendovi su u 2015. rasli 3% po oba promatrana parametra te su na kraju kolovoza imali udio od 10% po broju promocija i 18% po kvaliteti oglašavanja.

TIP PROMOCIJE I TRGOVCI
Podjela prema tipu promocije otkriva snažan rast komunikacije jeftinijih cijena s obzirom na to da je X%cheaper oblik oglasa ostvario skok od 26% tijekom prvih osam mjeseci ove godine te je zauzeo udio od 62%  oglašavanja, dok je po GAV-u istovremeno rastao za 25% uzevši čak 70% udjela.

podjela i top desetTaj rast je u cijelosti ostvaren nauštrb običnih oglasa (fotografija+cijena), koji se označavaju oznakom (blank). Ovaj tip promocije pao je na 35% udjela po broju promocija te 27% po GAV-u, dok su ostali tipovi promocije ostali na istom kao i lani te po svim parametrima drže 3% udjela.

Pogledamo li trgovačke lance, odnosno ostvarenu GAV vrijednost po vrstama juhe, vidimo kako juhe u vrećici najveći udio zauzimaju kod lanca Boso (93,1%), a zatim u katalozima Spara (91,8%) i Kauflanda (91,5%). Kocke za juhu su najoglašavanije u KTC-u (31,1%), Billi (24%) i Lidlu (22,2%), a konzervirane juhe su jedino prisutne u katalozima četiri lanca: Lidla (15,8%), Kauflanda (6,8%), Plodina (3%) i Konzuma (2,8%).

Erlanda Ivić-Mandić
e.ivic@focusmr.com
Marko Havaši
mhavasi@hr.focusmr.com
focusmr_logo