Jurčić je potvrdio da će predložiti NO-u smjenu uhićenih članova Uprave Podravke, ali nije znao reći što će biti s njihovim milijunskim otpremninama

Budući predstavnik države u Nadzornom odboru (NO) Podravke Ljubo Jurčić izjavio je danas da će se iduća sjednica Nadzornog odbora te koprivničke prehrambene industrije vjerojatno održati oko 18. studenog, kao i da će tada predložiti smjenu trojice pritvorenih članova Uprave.

Ljubo Jurčić
Ljubo Jurčić

Nadzornom odboru ću predložiti da budu smijenjeni zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti, rekao je Jurčić koji bi trebao biti novi predsjednik Nadzornog odbora koprivničke kompanije.

Kako je pojasnio odgovarajući na pitanja novinara nakon okruglog stola Hrvatskih izvoznika, sjednica NO ne može se održati ranije prvenstveno jer procedura njegovog imenovanja nije dovršena.

Za to je potrebno da na snagu stupi Odluka o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, koju je prihvatio Hrvatski sabor, a koja će na snagu stupiti objavom u Narodnim novinama, koje će tu odluku objaviti ovih dana, čime će biti dovršen i proces njegovog imenovanja, koje još mora biti upisano i u sudski registar.

Sve bi to, smatra, trebalo biti dovršeno idućeg tjedna, no tada ga kao predsjednika Hrvatskog društva ekonomista (HDE) od 11. do 13. studenog očekuje tradicionalno savjetovanje HDE u Opatiji, pa će sjednica NO-a Podravke vjerojatno biti 18. studenog.

Na novinarski upit zna li hoće li trojici članova Uprave Podravke koji su trenutno u istražnom zatvoru u slučaju opoziva biti isplaćeni milijunski iznosi odšteta, kako se to spekulira u medijima, Jurčić je kazao da o tome za sada nema nikakvih saznanja, ali je potvrdio da će predložiti njihovu smjenu.

“Nadzornom odboru ću predložiti da zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti budu smijenjeni, a sve ostalo će biti prema proceduri koja je propisana statutom i njihovim ugovorima”, odgovorio je Jurčić te dodao da nije upoznat s menadžerskim ugovorima uhićenih članova Uprave Podravke.

Upitan pak postoji li mogućnost da on postane novi ministar gospodarstva, Jurčić je kazao “apsolutno ne”.

“Za političku funkciju nema uvjeta, sada nisu takve okolnosti. Moja pomoć seže do stručne i tehničke pomoći, a uvijek je politička odluka što će se rješavati, koji će okvir rješavanja biti. Tu odluku mora donositi vladajuća stranka i njezina koalicija”, istaknuo je Jurčić. (Nacional)