Gordan Putanec i Princ Luitpold (Foto: Kaltenberg Adria)

Prinz Luitpold, član je kraljevske obitelji Wittelsbach čija tradicija proizvodnje piva traje od davne 1260. godina. Nakon prve posjete u veljači ove godine Prinz Luitpold je ponovno navratio do Splita, a ovoga puta kako bi s partnerima proslavio uspješnu poslovnu, povratničku godinu koja uključuje i otvaranje nove pivovare Kaltenberg Adria u Hrvatskoj, na Kukuljanovu.

Tijekom trodnevnog boravka u gradu pod Marjanom, Prinz Luitpold i kolege iz pivovare Kaltenberg Adria posjetili su partnere s kojima surađuju u Splitu i okolici te partnere s kojima je nedavno uspostavljena suradnja u Hercegovini. Cijeli posjet je zaokružen ležernim afterwork druženjem s partnerima i prijateljima Kaltenberg piva.

Povijest Kaltenberg brenda imala je značajan utjecaj na pivsku kulturu. Wilhelm IV, član obitelji Wittelsbach, izdao je 1516. godine Bavarski zakon o čistoći piva “Reinheitsgebot” koji zahtijeva da se pivo proizvodi samo od četiri sastojka: slada, hmelja, kvasca i vode. Sukladno ovom zakonu, Udruga pivara EU potpisala je memorandum prema kojem će do 2022. na svoj pivskoj ambalaži biti istaknuti sastojci i njegova energetska vrijednost.

Mnogi Splićani prisjetit će se popularnosti Kaltenberg piva tijekom 90-ih godina kada su bili tržišni lideri na području Dalmacije te slovili kao najomiljenije pivo u Splitu i okolici. Tih je godina i sama proizvodnja piva bila je smještena u Split, a pivo se proizvodilo po licenci legendarnog Kaltenberg Pilsa.

Kaltenberg pivo (Foto: Kaltenberg Adria)

Kaltenberg je tada bio i ponosni sponzor Hajduka, a rijetki su oni iz tog doba koji se ne sjećaju poznate reklame u kojoj Prinz Luitpold nazdravlja s ”šifjeli”.

Sva Kaltenberg piva proizvedena su sukladno ranije spomenutom Bavarskom zakonu o čistoći piva. Od samih početaka proizvodnje pa do danas, Kaltenberg pivo proizvodi se od pažljivo odabranih sastojaka, što pridonosi besprijekornoj kraljevskoj kvaliteti koje se odnedavno može pohvaliti i domaćom proizvodnjom.

Na ležernom večernjem druženju u Splitu posluženi su razni pivski stilovi Kaltenberg Pils, Kaltenberg Royal Lager, Kaltenberg Hefeweissbier pšenično pivo te König Ludwig Dunkel tamno pivo.