Kaufland u borbi protiv plastike

Trgovački lanac će do 2025. godine u svim zemljama smanjiti uporabu plastike za najmanje 20%, osigurati mogućnost recikliranja ambalaže vlastite robne marke do 100% te do kraja 2019. godine povući odabrane plastične artikle iz asortimana

Borba protiv plastike postaje sve važnija tema u politici i društvu. Maloprodaja u tom kontekstu ima važnu ključnu ulogu. Kaufland je također toga svjestan i djeluje: grupacija Schwarz, u koju spada i Kaufland, pokrenula je sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv plastike. U njoj su jasno definirani pojmovi poput smanjenja uporabe plastike, poboljšanje mogućnosti recikliranja i promicanje održive ambalaže.

U tom okviru Kaufland će do 2025. godine u svim zemljama smanjiti uporabu plastike za najmanje 20%, osigurati mogućnost recikliranja ambalaže vlastite robne marke do 100% te do kraja 2019. godine povući odabrane plastične artikle iz asortimana.

“Već danas radimo na smanjenju uporabe različitih vrsta plastične ambalaže. Plastične ambalaže naših vlastitih robnih marki u potpunosti će prijeći na materijale koji se mogu reciklirati, moći ćemo sirovine vratiti u reciklažni ciklus te tako značajno smanjiti opterećenje okoliša”, objašnjava Philipp Maximilian Sohler, direktor Nabave u Kauflandu.

Uporaba plastike pod povećalom

Uporaba plastične ambalaže općenito će se značajno smanjiti, odnosno gdje je moguće, u potpunosti izbjeći, i to u cijelom Kauflandu. U artikle koji će se povući iz asortimana do kraja 2019. godine ubrajaju se, primjerice, plastični štapići za uši koji će u svim zemljama biti zamijenjeni alternativnim rješenjem. Isto vrijedi za plastične slamke i jednokratno plastično posuđe vlastite robne marke.

U potonjem slučaju ćemo uz održivije, kartonsko posuđe, u naš asortiman sve više uvoditi višekratno posuđe. Uvijek ćemo polaziti od sljedećeg pitanja: koji utjecaj ima neki artikl na okoliš i u kojoj mjeri se on može reciklirati? Međutim, ovdje nije riječ isključivo samo o izbjegavanju vrlo očitog plastičnog otpada: poduzeće se već 2013. godine obvezalo na to da u vlastitim kozmetičkim proizvodima i proizvodima za njegu tijela, kao i sredstvima za pranje i čišćenje neće upotrebljavati čvrste čestice mikroplastike, kažu u Kauflandu.

Širenje svijesti na sve strane

No uz ostvarenje svih opisanih ciljeva, Kaufland želi senzibilizirati i svoju okolinu.

“U budućnosti želimo više uključivati i educirati kupce na temu recikliranja i zbrinjavanja otpada. Primjer za to su spremnici za zbrinjavanje otpada koji već nekoliko godina postoje na ulazu u naše poslovnice. Kupci u njima, osim uobičajenog otpada poput folije, papira i kartona ili baterija, mogu zbrinuti i žarulje i male električne uređaje”, pojašnjava Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija.

Slična je situacija i s dobavljačima, kako u slučaju vlastitih robnih marki, tako i ostalih. Internacionalni odjeli Kauflanda u zajedničkim radnim skupinama i intenzivnom razmjenom pokušavaju pronaći nove načine povećanja udjela reciklata u ambalažama te ulažu u razvoj inovativnih alternativa za ambalažu.

“Kao dijelu vodećeg svjetskog trgovačkog društva jasno nam je da odgovorno postupanje s okolišem, resursima i naše ponašanje prema sugrađanima nije samo nešto što se podrazumijeva, nego je to doista naš zadatak. Uz pomoć ciljanih mjera u okviru strategije za smanjenje plastike možemo doista dovesti do promjena. To se naravno ne događa od danas do sutra, i čeka nas još mnogo posla. Međutim, želja nam je ostvariti ciljeve koje smo si zadali – manje plastike i efikasna provedba svih navedenih aktivnosti”, objašnjava Vladimir Tomko, predsjednik Uprave Kauflanda u Hrvatskoj.

O Kauflandu

Kaufland je međunarodni trgovački lanac s više od 1.270 poslovnica i približno 140.000 zaposlenika u sedam zemalja. Kaufland u Hrvatskoj trenutačno ima 39 poslovnica, a zaposleno je više od 3.200 djelatnika.

Važan sastavni dio politike društva je preuzimanje odgovornosti za čovjeka i okoliš. Pritom Kaufland posebnu pozornost poklanja održivom oblikovanju asortimana te se zalaže za odgovorne uvjete proizvodnje, prikladnije uvjete držanja životinja i očuvanje prirodnih staništa. Kupcima se nudi širok izbor ekološki prihvatljivijih proizvoda te proizvoda iz pravedne trgovine. Certifikati pomoću kojih lako možete prepoznati opisane proizvode su primjerice Fairtrade, FSC ili GOTS (Global Organic Textile Standard).

Prethodni članakPartnerstvo Carrefoura i Tescoa pritisnut će dobavljače
Sljedeći članakSPAR u novi supermarket uložio 66 milijuna kuna i otvorio 60 radnih mjesta