Direktor američkog proizvođača gaziranih bezalkoholnih pića “Coca-Cola” Muhtar Kent rekao je danas da njihov glavni proizvod nije odgovoran za porast pretilosti u SAD, usprkos tome što je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg nedavno ograničio potrošnju zašećerenih pića.

coca-cola-tocenje-ilustracija-midi“To je složeno društveno pitanje na kojem moramo zajedno raditi kako bismo iznašli rješenje. Zbog toga radimo s vladom, poslovnim ljudima i građanskim udrugama kako bismo do 2015. godine imali aktivne programe za životni stil u svakoj zemlji u kojoj radimo”, rekao je Kent.

Njegovi komentari objavljeni su nekoliko tjedana nakon što je Bloomberg predložio zabranu prodaje velikih boca gaziranih pića.

New York je 2008. godine uveo pravilo po kome su restorani dužni u svojim menijima, pored svakog jela i pića, označiti i broj kalorija, dok je Bloomberg svojom odlukom pet godina ranije u školama zabranio samouslužne aparate za prodaju gaziranih pića.

Posjetitelji restorana i dalje će moći naručiti koliko žele sokova i gaziranih pića, samo im neće biti poslužena u čašama većim od pola litre.

U Americi se čaša od pola litra “Coca-Cole” u restoranima brze hrane smatra malom, pošto srednja i velika prelaze 0,7 litara, pa sve do litre. (Nezavisne novine)