Kineski regulator upozorio je Alibabu da nije riješio problem nezakonitih transakcija na svojim trgovinskim platformama, uputivši neuobičajeno oštru kritiku jednoj od najvećih privatnih tvrtki u zemlji

Državna uprava za industriju i trgovinu (SAIC) upozorila je Alibabu u izvješću objavljenom u srijedu na internetskoj stranici da mnoge usluge i proizvodi koji se prodaju na internetskim stranicama Alibabe uključuju povredu intelektualnog vlasništva, nekvalitetni su ili lažni, zabranjeni ili ugrožavaju javnu sigurnost.

Izvješće je kasnije naknadno uklonjeno s internetskih stranica SAIC-a.

U Alibabi su odbili komentirati izvješće a u SAIC-u pojašnjavaju da ono predstavlja sažetak sastanka vladinih regulatora i predstavnika Alibabe od 16. srpnja 2014., uz napomenu da je objava odgođena kako ne bi utjecalo na inicijalnu javnu ponudu dionica kompanije. Dodatna obrazloženja nisu navedena.

Alibaba je tom ponudom na njujorškoj burzi prikupio rekordnih 25 milijardi dolara.

“U Alibaba Groupu dugo nisu pridavali dovoljno pozornosti nezakonitim poslovnim aktivnostima na Alibabinim platformama”, navodi se u izvješću SAIC-a. Kompanija je “dopustila da taj problem eskalira dok nije postao opasan”, dodaje se.

U izvješću se navodi da su predstavnici Alibabe na sastanku obećali da će poduzeti potrebne korake da se to ispravi. SAIC ima široke nadzorne ovlasti nad internetskim trgovinskim platformama i kompanijama u Kini.

Alibaba će u četvrtak objaviti tromjesečne poslovne rezultate. (banka.hr / Hina)