26.9 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 12:24
VijestiRegijaKofola se okreće biljnom biznisu

Kofola se okreće biljnom biznisu

Putevi dva češka brenda bogate tradicije ponovno su se susreli nakon nekoliko desetljeća. LEROS, proizvođač mješavina od ljekovitog bilja te visoko kvalitetnih prirodnih čajeva, tada pod imenom Léčivé rostliny – Zbraslav (Ljekovito bilje– Zbraslav) bio je dobavljač bilja koje se koristilo u proizvodnji pića Kofola. Danas su se te dvije tvrtke još čvršće povezale. Kofola ČeskoSlovensko je otkupila 100 posto udjela u češkoj tvrtki LEROS, što uključuje proizvodne pogone i zaposlenike. Tvrtku LEROS će voditi iskusni menadžer Martin Mateáš koji je radio za Kofolu 11 godina, a sada se vraća nakon 4-godišnje stanke. Prema dogovoru obje tvrtke uključene u proces vrijednost preuzimanja nije otkrivena.

LEROS je osnovan 1994. godine, a poslovanje počiva na 40-godišnjoj tradiciji tada državne tvrtke Léčivé rostliny – Zbraslav (Ljekovito bilje – Zbraslav) koja je osnovana davne 1954. godine, Tvrtka proizvodi visoko kvalitetne biljne čajeve od ljekovitog bilja te spada u lidere tržišta na području Češke i Slovačke.

Antonín Kachlík, dosadašnji većinski vlasnik LEROSA, izjavio je sljedeće: “Odabrali smo Kofolu jer smo češka tvrtka I želimo nastaviti poslovanje i tradiciju. Tržište se mijenja te nam je potreban snažan partner koji naš brend može proširiti na druga tržišta te vjerujemo da je baš Kofola to što trebamo.”

Za Kofolu ovaj potez znači još jedan zdravi oslonac koji se zasniva na travama i autentičnim biljnim sirovinama. Kofola Grupa planira u segment zdrave hrane na svim tržištima na kojima poslije. Primjer za to su 84 Fresh bara i salaterije UGO, proizvođač svježih salata Titbit ili prošlogodišnja akvizicija brzorastućeg start-upa Premium Rosa koji proizvodi visokokvalitetne prirodne proizvode kao što su sirupi, sokovi i pekmezi.

“Kofola i ljekovito bilje nerazdruživo su vezani”, rekao je Martin Mateáš iz Kofole i dodao: „LEROS je tvrtka koja se savršeno poklapa s onim što tražimo. Riječ je o proizvođaču duge tradicije, odlične pozadine, iskusnog osoblja i visoko kvalitetnih proizvoda na bazi ljekovitog bilja. Naš cilj je daljnji razvoj ove češke tvrtke koja je godinama građena na čvrstim principima te poboljšanje njezine tržišne pozicije“, zaključio je Mateáš.

Grupacija Kofola jedan je od najvećih proizvođača bezalkoholnih napitaka sa sedam proizvodnih pogona na pet europskih tržišta. Grupacija ukupno zapošljava više od 2100 ljudi (ne uključujući rusku tvrtku).

U portfelju proizvoda grupacije Kofola u Republici Češkoj i u Slovačkoj nalaze se tradicionalno kola piće Kofola proizvedeno po originalnom receptu, izvorska voda Rajec, sirupi Jupí, napitak od grožđa Vinea, dječji napitci Jupík, energetski napitci Semtex i druge tradicijske češke marke kao što su Chito, Top Topic i Citro Cola. Po licenci Kofola proizvodi i distribuira napitke RC Cola i Orangina. Kofola je i ekskluzivni distributer marki Evian i Badoit za Češku i Slovačku, te tradicionalne izvorske ljekovite mineralne vode Vincentka za češke maloprodajne lance i restorane. Od početka 2015. godine, Kofola je također ekskluzivni distributer proizvoda Rauch za tržišta Češke i Slovačke. Grupacija Kofola uključuje i mrežu UGO, koju čini 62 UGO bara sa svježim voćnim i povrtnim sokovima i 20 barova sa salatama u Češkoj i Slovačkoj. Kofola je 2017. kupila proizvođača voćnih i biljnih proizvoda Premium Rosa.

Među brendovima tvrtke Hoop Polska koji se prodaju na poljskom tržištu najveći su sirupi Paola, Hoop Cola, mineralna voda Arctic te pića za djecu Jupík. Hoop Polska od 2018. godine distribuira Nestea ledene čajeve na poljskom tržištu.

2015. slovensko je poduzeće Radenska postalo član grupacije Kofola. U 2016. godini portfelj tradicionalnih mineralnih voda Radenska te bezalkoholnih napitaka Ora i Oaza upotpunjen je brendovima Nara, Inka i Voćko, popularnim hrvatskim brendovima pića. 2016. Radenska je postala proizvođač i distributer napitaka Pepsi, Mirinda i 7Up za hrvatsko tržište. 2016. Kofola je kupila hrvatsku tvrtku Studenac, proizvođača mineralne vode.

Najnovije objave

Stanić za kontrolni paket Bihaćke pivovare izdvojio nešto više od pola milijuna eura

Sukladno realiziranoj cijeni kompletna vrijednost Bihaćke pivovare je nešto manje od 2 milijuna KM Svjetlan Stanić preuzeo je nešto više od 50 posto dionica Bihaćke...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...