KategorijeLeaflet reportKonzervirana hrana - Iza povrća slijedi riba i riblje paštete

Konzervirana hrana – Iza povrća slijedi riba i riblje paštete

Konzervirano povrće je vodeća kategorija konzervirane hrane, a najveći je konkurent kategorija konzervirane ribe i ribljih pašteta.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Konzervirana hrana” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorija putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period lipanj 2022. – svibanj 2023. vs. lipanj 2021. – svibanj 2022.

Konzervirano povrće je vodeća kategorija konzervirane hrane prema broju promocija s 46% udjela zabilježivši pritom minimalni rast (+1%) u odnosu na prošlu godinu. Najveći konkurent je kategorija konzervirane ribe i ribljih pašteta s 33% udjela (-2%). Srazmjerno manje udjele ostvarile su kategorije gotova i polugotova jela od 9%, mesni narezak od 8% te ostala konzervirana hrana od 3%.

Konzervirano povrće vodeće je i prema bruto oglasnoj vrijednosti zahvaljujući rastu od 2% pa je sada na 44% udjela, dok su konzervirana riba i riblje paštete imale pad od 2%, na sadašnjih 40% udjela. Slijede mesni narezak sa 7%, gotova i polugotova jela sa 6% te ostala konzervirana hrana s 3% udjela u GAV-u skupine kategorija konzervirane hrane.

VODEĆI BRENDOVI
U kategoriji konzerviranog povrća Podravka je uvjerljivo vodeći brend, a to se posebno očituje prema broju ostvarenih promocija gdje drži 34%, što je za nijansu (-1%) manje u odnosu na godinu prije, dok je prema GAV-u njeno vodstvo manje izraženo s udjelom od 22%, uz blagi pad od 3% na međugodišnjoj razini. Najveći konkurenti su proizvodi privatne robne marke koji imaju 32% udjela (+3%) prema broju promocija i čak 44% (+4%) udjela prema bruto oglasnoj vrijednosti.

Kod konzervirane ribe i ribljih pašteta Rio Mare je vodeći brend s 22% udjela prema broju promocija, uz rast od 4%, dok je druga Eva s 19% i plusom od 1%. Vodećem brendu svakako treba pribrojati i Rio Mare Insalatissime koji je treći s 8%, a važni su i proizvodi privatne robne marke sa 17%, uz minimalan pad od 1% na razini godine. Prema GAV-u Rio Mare je napredovao za 2% i sada ima 26% udjela, dok je Eva imala minimalan pad i drži 16%, a Rio Mare Insalatissime uz isti takav rast došla do 10% udjela. Privatna robna marka zadržala je ranijih, vrlo dobrih 22% udjela u GAV-u kategorije.

Kod gotovih i polugotovih jela na čelu poretka vodećih brendova uvjerljivo je Podravka s 49% udjela prema broju promocija, što je ipak za 4% manje nego prethodne godine. Drugoplasirani Carnex napredovao je za 6% i sada ima 24% udjela, dok je Gavrilović izgubio 2% i sada drži 17%. Prema bruto oglasnoj vrijednosti, Podravka je unatoč gubitku 9% udjela i dalje čvrsto vodeća s 41%, ali je Carnex s 28% udjela osjetno bliži lideru kategorije zabilježivši pritom 8% rasta. Trećeplasirani Gavrilović ostao je na 18% udjela koliko je imao i u prethodnom godišnjem razdoblju.

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...