Drogerije su u ovoj kategoriji najaktivniji trgovci te su kumulativno zauzele gotovo polovicu udjela u broju promocija u zadnjih 12 mjeseci

U okviru analize kretanja u kategoriji “Zimska njega”, koja obuhvaća proizvode namijenjene za njegu tijela i lica, pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu studeni 2016. – listopad 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. U zadnje dvije godine u kategorijama zimske njege oglašavalo se više od 400 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

NIVEA U VODSTVU
Upliv trgovačkih marki u ovim kategorijama je dosta osjetan premda je na međugodišnjoj razini zabilježio minimalan pad s 11% na 10%, što zapravo znači da je svaki deseti proizvod za njegu tijela i lica bio neka od trgovačkih marki.

U poretku vodećih marki daleko ispred konkurencije je Nivea koja je minimalno rasla te je na kraju ovogodišnjeg listopada imala 18% udjela u broju promocija, čak tri puta više od drugoplasiranog L’Oreala koji je također zabilježio minimalan napredak.

Brendovi Lola i Garnier imali su identičan trend rasta s 3% na 5%, dok su čak tri brenda – Fa, Afrodita i Dove – u oba promatrana godišnja razdoblja zauzeli po 4% udjela. Iza njih su Eveline i Palmolive s 3% pri čemu je prvi u plusu za 2% a drugi je ostao na istome. Listu zaključuje Neutrogena s 2% udjela koliko je držala i lani. Sve ostale marke kumulativno su smanjile svoj udio u broju promocija s prošlogodišnjih 52% na sadašnjih 45%.

ČETIRI DROGERIJE
U poretku trgovaca karte su u zadnjih 12 mjeseci drugačije podijeljene u odnosu na godinu prije pa je tako Bipa s 10% rasta skočila na prvo mjesto zauzevši 17% udjela u broju promocija, dok su 6% rasta ostvarile i Plodine na drugom mjestu došavši do 13% udjela.

Treće i četvrto mjesto također drže drogerijski lanci: Müller s 12% i gubitkom 1% u odnosu na godinu prije te dm s 11% koji je svoju lanjsku lidersku poziciju sa 16% zamijenio aktualnim četvrtim mjestom i 11% udjela.

Kaufland i Kozmo slijede s 8% pri čemu je soft diskonter ostao na istom udjelu kao i u prošloj godini, dok je drogerijski trgovac u minusu od 3% (osobito je zanimljiv primjer Kozma koji je svoj udio za zadnjih godinu dana uspio ostvariti u svega nekoliko mjeseci jer je početkom 2017. akviziran od strane Müllera).

Slijedi KTC koji je u oba godišnja razdoblja imao 5% udjela, a na kraju su tri trgovca s 3% udjela: Konzum, koji ostvario rast od 2%, te Billa i Tommy, koji su ostvarili 1% rasta. Ostali trgovci kumulativno su izgubili 10% te su zadnjih godinu dana zaključili s 18% udjela u broju promocija.

U poretku prema tipu promocije snižena cijena uzela je 9% udjela redovnoj cijeni te se popela na 69%, a ostali tipovi promocije otkinuli su joj još 2% te su došli do 15% udjela, dok je redovna cijena kao tip promocije kliznula na svega 16% udjela u broju promocija.

Zanimljiva je i podjela prema mjernim jedinicama. Najveći dio oglašavanih proizvoda komunicira se u mililitrima, njih 71% (8% više nego lani), dok je u komadima oglašavano 7% manje ili ukupno 20%, te u gramima 1% manje odnosno 9% ukupno.