Kraš Grupa: Neto dobit 12,6 milijuna kuna

Kraš grupa u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 12,6 milijuna kuna, što je pad od 5,9 milijuna kuna ili 31,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit pripisana imateljima kapitala Matice ostvarena je u iznosu od 11,5 milijuna kuna, što je za 5,6 milijuna kuna manje od neto dobiti ostvarene u istom razdoblju 2009.

Zarada po dionici za treće tromjesečje ove godine iznosi 8,75 kuna, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata.

Kraš Grupa je tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila konsolidirane ukupne prihode u visini od 713 milijuna kuna, što je za 1,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od prodaje u visini od 399 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili 292 milijuna kuna, što je za 0,8 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kraš je povećao izvoz na tržišta Australije, Saudijske Arabije i Velike Britanije, dok je u regiji uz rast izvoza u BiH značajno povećan i izvoz u Crnu Goru.

Ukupni konsolidirani rashodi ostvareni su u iznosu od 693,48 milijuna kuna, što je za 0,7 posto manje od istog razdoblja prošle godine.

Unatoč visokom povećanju cijena glavnih sirovina – kakaovca i prerađevina na bazi kakaovca, šećera, mlijeka i drugih sirovina, te energenata iz Kraša napominju kako su postignute uštede na ostalim materijalnim troškovima poslovanja, koji su ukupno smanjeni za 3,8 milijuna kuna, napominju u tvrtki.

Na ostvarene rezultate poslovanja nepovoljno su utjecale tečajne razlike, naročito na tržištu Srbije.

Iz zagrebačke konditorske industrije ističu kako su poslovni planovi i ciljevi u ovoj godini usmjereni na održavanje likvidnosti i financijske stabilnosti, uz kontinuirano restrukturiranje i širenje izvoznih tržišta. (H)

Prethodni članakZP Klara: Dobit 2,7 milijuna kuna
Sljedeći članakU Westgateu zadovoljni prvom godinom poslovanja