Fascinantnu i inspirativnu priču o fer poslovanju, istinskoj brizi i vrhunskoj kvaliteti začina našli smo u Lebensbaumu, njemačkoj tvrtki koja se još od 1979. u proizvodnji drži slogana: “Bez ako, bez ali, bez umjetnih aroma”.

100% podrška eko uzgoju
Lebensbaum začini, čajevi i kava dolaze iz 100% ekološkog uzgoja. Ova tvrtka, koju je osnovao pionir eko pokreta Ulrich Walter, vjeruje da je ekološko poljodjelstvo preduvjet za visokokvalitetnu, prirodnu hranu.

Snaga partnerstva
Domaća tvrtka Biovega već niz godina posluje s Lebensbaumom i njihove začine stavlja na police bio&bio trgovina. “Kao prvi lanac trgovina posvećen isključivo organskim proizvodima, ali i filozofiji ekološkog pokreta, Lebensbaum je bio idealan partner i pravi izbor za bio&bio. Na svu sreću, kupci su prepoznali kvalitetu i to su najpopularniji začini u našim trgovinama”, izjavila je Jadranka Boban Pejić, direktorica Biovege.

Svoje sirovine kupuju ondje gdje se uzgajaju jer stvaranje svojih proizvoda žele pratiti od samoga početka. “Gradimo dugoročne razvojne odnose s našim partnerima – dobavljačima. Zajedno stvaramo lanac vrijednosti od polja, preko obrade u našim proizvodnim pogonima, sve do proizvoda koji je spreman za prodaju. Ovakvo poslovanje stvara trajne vrijednosti koje donose dobrobit svima. Bez lažne skromnosti, kažemo da je ovo ekonomija hrane za budućnost”, ističe Ulrich Walter.

Prava cijena kvalitete
U Lebensbaumu ističu kako plaćanje fer cijene proizvođačima sirovina nije samo moralni čin, već i podržavanje dugoročne suradnje s kvalitetnim partnerima koje nije lako pronaći. Razinu kvalitete koju očekuju ne žele kompromitirati nižim otkupnim cijenama.

Najbolje moguće
Što bliže moguće, daleko koliko je nužno – princip je kojim se vode pri odabiru lokacija uzgajivača. Začini, čajevi i kava često rastu u udaljenim krajevima svijeta i nije ih moguće uzgojiti u npr. stakleniku u Bavarskoj. No, zato se u Lebensbaumu trude iznaći optimalnu lokaciju, a sav transport se obavlja brodovima, umjesto avionom, nikad u polupraznim, već uvijek u punim kontejnerima, kako bi se maksimalno iskoristio transportni potencijal i minimizirao ekološki otisak.