Lider invest: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

Nagradu za najbolje proizvodne investicije Lider invest 2021. dobile su tvrtke LNG Hrvatska, PRESS GLASS, RASCO tvornica komunalne opreme i Oprema

Lider invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj u organizaciji poslovnog tjednika Lider provodi se šestu godinu zaredom, a nastavlja se i 2022. Nominacije investicija trajale su do početka rujna i tijekom tog razdoblja održali su se investicijski forumi u Splitu, Varaždinu, Rijeci i Osijeku.

Misija projekta jest prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače.

Nakon evaluacije pristiglih nominacija Stručni odbor odabrao je dobitnike nagrada i priznanja “Lider invest”. Okrunjeni su investicijski pothvati devet tvrtki.

Nagradu za najbolje proizvodne investicije Lider invest 2021. dobile su tvrtke LNG Hrvatska, PRESS GLASS, RASCO tvornica komunalne opreme i Oprema.

Unatoč pandemiji, tvrtka LNG Hrvatska dovršila je u roku investiciju vrijednu 234 milijuna eura – izgradnju terminala i konverziju FSRU broda, koji su početkom godine krenuli s radom. LNG Hrvatska je time osigurao nagradu 100% Lider invest u kategoriji velike investicije.

U drugoj fazi investicijskog ciklusa Press Glass je uložio 34 milijuna kuna u kupnju tri nove proizvodne linije, strojeva i opreme, nadogradnju peći za kaljenje i izgradnju solarne elektrane kapaciteta 1MW. Zbog toga je stručni tvrtku PRESS GLASS nagradio nagradom 100% Lider invest – srednja investicija. Uz PRESS GLASS nagradu za srednju investiciju dobila je i tvrtka Rasco. Rasco je u investicijskom ciklusu vrijednom gotovo 100 milijuna kuna izgradio upravnu zgradu, nadogradio postojeće proizvodne hale, opremio skladišta te uložio u sunčanu elektranu i u rješenje za upravljanje ljudskim potencijalima.

Nagrada 100% Lider invest – mala investicija dodijeljena je tvrtki Oprema koja je lani završila dva projekta. U suradnji s Tehničkim veleučilištem Zagreb proveli su sedam milijuna kuna vrijedan projekt istraživanja i razvoja novog, ekološkog pametnog proizvoda, a za 2,3 milijuna kuna uloženih u sunčanu elektranu smanjuju ugljični otisak i isporuku energije za 44 posto.

Stručni odbor, kojim predsjeda ugledni ekonomist Mladen Vedriš, odabrao je i četiri tvrtke kojima su dodijeljene posebne nagrade i priznanja “Lider invest”.

Posebnu nagradu Stručnog odbora za poticanje regionalnog razvoja dobila je Ljekarna Splitsko – dalmatinske županije koja je uložila 100 milijuna kuna vlastitih sredstava u izgradnju Galensko-analitičkog laboratorija u Dugopolju.

Nagradu za održivi razvoj dobila je tvrtka Solvis. Proizvođač solarnih modula Solvis uložio je 1,9 milijuna kuna u nova softverska rješenja i hardver u okviru projekta Solvis IT 2018 kako bi unaprijedio učinkovitost poslovnih procesa, povećao izvoz i konkurentnost.

Posebnu nagradu Slavko Krajcar za tehnološke inovacije i izvoz dobila je tvrtka EONEX d.o.o.

Eonex je uložio 49,5 milijuna kuna u izgradnju proizvodnog pogona i opremu potrebnu za proizvodnju inovativne osteosintetske pločice, implantata za uspješnije liječenje prijeloma kostiju. Pritom su primijenjeni koncepti industrije 4.0 i postignuta je visoka razina automatizacije.

Employee Lider invest pripao je tvrtki tvrtki Bauwerk Group Hrvatska d.o.o.

Bauwerk Group Hrvatska uložila je više od 135 milijuna kuna u izgradnju pogona za primarnu i finalnu obradu drva, prateću infrastrukturu te nabavu radnih strojeva. Tom je investicijom zaposleno 160 novih djelatnika.

Posebnu nagradu ECO Lider invest koja se daje za investiciju koja je najviše pridonijela održivom razvoju i kvaliteti života građana te zaštiti prostora i okoliša dobila je tvrtka OPREMA d.d.

Partneri projekta: Europska investicijska banka, Europska komisija, HAMAG BICRO, Hrvatska gospodarska komora, Zaklada Konrad Adenauer i Grad Kutina.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDanski špediterski div očekuje dugotrajne probleme na tržištu prijevoza
Sljedeći članakMega Čunga Lunga