29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:24
U fokusuMedijski barometarNaglasak na blagdanskim aktivnostima

Naglasak na blagdanskim aktivnostima

Poslovanje je ponovno najzastupljenija tematika vezana za trgovačke lance. Slijede promidžbene aktivnosti i sponzorstva s nešto većim udjelom humanitarnih akcija. Prosinac je blagdanski mjesec u kojem se ipak malo više misli i o onima koji nisu u mogućnosti blagdane provesti u toplini svoga doma uz potrebne namirnice.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u prosincu najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

I u zadnjem mjesecu 2016. godine Konzum je na prvom mjestu, kao što je to bio u i svim prijašnjim mjesecima u godini. Lidl i Tommy su zauzeli drugo i treće mjesto. Ukupno je zabilježeno 609 objava koje se odnose na tematiku vezanu za trgovačke lance.

Prošlomjesečna se afera vezana za salmonelu smirila, no ne i za Kaufland. Tamo je otkriven novi slučaj zaraženih purećih prsa iz Italije. Trgovački ih je lanac povukao iz prodaje te pozvao kupce da proizvod vrate u najbližu poslovnicu Kauflanda.

Iako se ukupno gledajući u prosincu najviše objavljivalo o poslovanju i poslovnim rezultatima vezanim za trgovačke lance, kod Konzuma je najzastupljenija tematika vezana za promidžbu i sponzorstva, udio iste u ukupnom broju zabilježenih objava za Konzum iznosi 40%.

Naime Konzum je u sklopu svoje kampanje ”Volimo blagdane jer volimo jedni druge” svojom blagdanskom kućicom obišao deset gradova. U kućici su se prikupljale donacije građana za koje su bili nagrađeni igračkama, a Konzum je sva prikupljena sredstva donirao lokalnim udrugama koje su predložili sami zaposlenici.

Promidžbene aktivnosti i sponzorstva najzastupljeniji su i kod Tommyja, udio od 49%, dok se o drugoplasiranom Lidlu najviše pisalo vezano za poslovanje, udio tematike iznosi 45%.

Objavljivalo se i o dobroj suradnji Caritasa i trgovačkih lanaca pa su tako, između ostalih, u Konzumu, Lidlu i Tommyju postavljene košare s informativnim plakatima na izlazu iz trgovina u koje su kupci mogli odložiti hranu i higijenske potrepštine kojima su za Božić obradovali obitelji i pojedince kojima je takva vrsta pomoći potrebna.

Lidl je ponovno otvorio jednu od najpopularnijih zagrebačkih trgovina, onu na Sveticama, koja je u potpunosti preuređena prema novom konceptu gradnje i dizajna.

To je šesta po redu moderna Lidlova trgovina u Hrvatskoj, a iz trgovačkog su lanca najavili kako će u novoj trgovini, baš kao i svima ostalima, svojim kupcima nuditi asortiman najkvalitetnijih i najsvježijih proizvoda najboljeg omjera cijene i kvalitete.

Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 42% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva s udjelom od 33%.

U prosincu se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama, 52% u odnosu na portale s udjelom od 48%. Mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su 24 sata, 24sata.hr, Slobodna Dalmacija, Lider i jatrgovac.com.

O asortimanu i cijenama proizvoda, promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima te o uslugama i odnosu prema kupcima više se objavljivalo u tiskovinama. O preostale je dvije teme više objava bilo na portalima. Najveća razlika unutar tematike zabilježena je za asortiman i cijene proizvoda, 83,80% objava u tiskovinama, u odnosu na 16,20% na portalima.

Ines Kovačić

Najnovije objave

Ove jeseni u Zagrebu ne propustite 3. PromoDays sajam promotivnih proizvoda

Podatak da 72 % klijenata vjeruje da je kvalitetan promotivni proizvod izravno povezan s ugledom tvrtke najbolja je pozivnica da dođete na sajam PromoDays,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...