19.7 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 03:43
VijestiZemljaLidl u 2014. izvezao 5,7 milijuna eura hrvatskih proizvoda na inozemna tržišta

Lidl u 2014. izvezao 5,7 milijuna eura hrvatskih proizvoda na inozemna tržišta

Trenutno se kroz Lidlovu mrežu hrvatski proizvodi najviše izvoze u Sloveniju, Bugarsku, Mađarsku i Češku

Trgovački lanac Lidl Hrvatska objavio je kako je u prošloj godini ostvario izvoz hrvatskih proizvoda na inozemna tržišta u kojima posluje od 5,7 milijuna eura. U odnosu na 2013., kada je izvoz iznosio 2,5 milijuna eura, riječ je povećanju za više od 100 posto.

Iz Lidla navode kako su na ovaj način omogućili ulaz svojim dobavljačima i hrvatskim proizvodima na police Lidlovih trgovina u europskim zemljama, a hrvatski dobavljači koji su ostvarili najveći izvoz su PPK karlovačka mesna industrija, Gavrilović, Osatina Grupa i Alba M.S.

Trenutno se kroz Lidlovu mrežu hrvatski proizvodi najviše izvoze u Sloveniju, Bugarsku, Mađarsku, Češku, a u planu su Španjolska i Portugal te druge zemlje EU.

Dio hrvatskih proizvoda plasira se na strana tržišta u formi tzv. tjedna hrvatskih proizvoda, događaja koji kupcima u drugim europskim zemljama omogućava upoznavanje hrvatskih autohtonih proizvoda, dio proizvoda prodaje se pod Lidlovim robnim markama koje su kupcima u inozemstvu prepoznatljive, a dio su poznati hrvatski brendovi.

“Ovakva suradnja Lidlove dobavljače čini još konkurentnijima na otvorenom europskom tržištu, budući da koristeći Lidlovu infrastrukturu plasiraju hrvatske proizvode u mnoge europske zemlje. I dalje ćemo na sve moguće načine snažno podupirati suradnju s proizvođačima u Hrvatskoj, a u 2015. godini očekujemo da ćemo znatno povećati izvoz hrvatskih proizvoda i našim dobavljačima otvoriti vrata u još više zemalja u kojima poslujemo”, poručili su iz Lidla.

IZJAVE LIDLOVIH DOBAVLJAČA:

PPK Karlovačka mesna industrija d.d.
Osim prodaje u Hrvatskoj PPK je prisutan i na ostalim tržištima kako EU, tako i trećih zemalja. PPK Karlovačka mesna industrija s tvrtkom Lidl Hrvatska uspješnu posluje od 2007. godine, a u 2013./2014. smo posredstvom Lidla ostvarili dio prodaje na drugim tržištima Europe i to: Lidl Mađarska, Lidl Slovenija, Lidl Češka i Lidl Bugarska gdje smo plasirali proizvode svježeg mesa, polutrajnih i trajnih proizvoda prerađevina i konzerve. Zadovoljni uzajamnom korektnom suradnjom i značajno povećanim izvozom u odnosu na 2013., posredstvom tvrtke Lidl Hrvatska tijekom 2014. ostvarili smo prodaju u vrijednosti većoj od 700.000 eura. Sukladno povratnim informacijama s novih tržišta o zadovoljstvu našim proizvodima, očekivanja za 2015. godinu su nam s pravom vrlo optimistična i visoka. Trend koji očekujemo u ovoj godini je značajniji porast, kako financijski, tako i kroz širi asortiman nego je to bio slučaj u 2014. “Iznimno nam je zadovoljstvo da je povjerenje Lidl Hrvatska ukazano baš nama kao dobavljaču u konačnici i opravdano, prvenstveno približavajući autohtone i tradicionalne proizvode Republike Hrvatske potrošačima zemalja u širem okružju, a tek iza toga predstavljanje PPK Karlovac kao respektabilne tvrtke kvalitetnih proizvoda na tim istim tržištima”, poručio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK Karlovačka mesna industrija.

Gavrilović d.o.o.
Ostvarena prodaja od izvoza na Lidlovim policama na stranim tržištima u 2014. godini, u iznosu od gotovo 450.000 eura, jest dobar temelj za planiranje uvećanog plasmana u 2015. godini. Profiliravši Gavrilović asortiman te vidjevši pozitivne reakcije tržišta, planira se rast prodaje u odnosu na prethodnu godinu. Na strana su tržišta plasirani prepoznatljivi proizvodi koji, osim kvalitetom i cijenom, i volumenom mogu zadovoljiti sve zainteresirane strane – krajnjeg potrošača, dobavljača i prodavatelja. Iz kategorije konzervi tu su dva lidera: Čajna i Jetrena pašteta. Kategoriju trajne robe predvodi perjanica Gavrilovića – Zimska salama, a polutrajna roba je mahom zastupljena u vidu kobasica i polutrajnih salama za narezivanje. Naši proizvodi zasad se mogu pronaći u Lidlu u Sloveniji. S obzirom na znanje, kvalitetu, točnost i pravovremenost u isporukama proizvoda, ambicija je proširiti plasman i dalje, u države u kojima posluje Lidl, a vodeći računa o mogućnostima i prilikama koje tržište EU pruža. “S obzirom na proaktivnu suradnju s Lidlom, upravo svakodnevni kontakti, međusobno uvažavanje i visok stupanj profesionalizma odlikuju tu suradnju. Takav model komunikacije jest osnovni preduvjet da u našem poslovanju ne bude zastoja. Glede potencijala te poslovne povijesti, a u skladu s regulama tvrtke Lidl očekuje se dodatni napredak i rast poslovanja u ovoj godini”, poručio je Mario Zbiljski, direktor tvrtke Gavrilović.

Osatina Grupa d.o.o.
Sveukupno, Osatina na godišnjoj razini na tržište plasira preko 12.000 tona svježeg voća i povrća na domaće i inozemna tržišta. Godina 2014. bila je još jedna u nizu izuzetno uspješne i kvalitetne suradnje s trgovačkim lancem Lidl. Naše poslovanje u RH, već standardno na visokom nivou, dodatno je obogaćeno vrlo uspješnim širenjem i na police ovog velikog diskontera diljem EU. Ukupna vrijednost izvoza ostvarena u Lidlovim trgovinama u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj iznosi više od 1,2 milijuna eura pri čemu smo plasirali više od 1.300 tona rajčice grapolo, dugog krastavca i jabuka. “U sezoni koja je tek pred nama očekujemo u svakom slučaju daljnji rast naše suradnje s Lidlom i osiguranje kontinuiteta u pogledu kvalitete i konkurentnosti, još jači plasman i čvršće pozicioniranje na policama jednog od najvećih trgovačkih lanaca EU. Na temelju iskustva, predanog rada, stalnog unaprjeđivanja vlastitih poslovnih strategija i ciljeva i investicija koje su tek pred nama, ništa manje ne možemo niti očekivati”, izjavio je Mirko Ervačić, direktor tvrtke Osatina Grupa.

ALBA M.S. d.o.o.
Iznos izvoza koji smo ostvarili u 2014. prema drugim zemljama u kojima posluje Lidl iznosi oko 500.000 eura. Izvozni program koji smo plasirali na strana tržišta Lidla sastoji se od pržene mljevene kave, cappuccina, instant mikseva 3u1 / 2u1 te espresso kave. Kupci tako naše proizvode mogu pronaći u Lidlovim trgovinama u Sloveniji i Bugarskoj. Sve proizvode na strana tržišta plasiramo u suradnji s dugogodišnjim partnerima, kao što je Lidl Hrvatska, te je zadovoljstvo suradnjom obostrano, uz maksimalno poštivanje kako rokova isporuke tako i plaćanja. “U 2015. godini planiramo dodatno proširiti asortiman proizvoda koji trenutno izvozimo i dodatno unaprijediti kvalitetu postojećih proizvoda”, izjavio je Tihon Dedić, direktor financija i prodaje tvrtke ALBA M.S.

Lidl u 2014. izvezao 5,7 milijuna eura hrvatskih proizvoda na inozemna tržišta

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...