Proizvodi za zaštitu od sunca preživjeli su veliki udarac u pandemiji s mjerama zatvaranja i drugim socijalnim ograničenjima.

Izvor: Euromonitor International

Mjere suzbijanja COVID-19 pandemije imale su razorne posljedice za prodaju njege za sunčanje tijekom 2020. godine. Prema Euromonitor Internationalu, proizvodi za zaštitu od sunca bilo jedno od najteže pogođenih segmenata ljepote i osobne njege u 2020. Nakon izbijanja COVID-19 pandemije, vlada je uvela niz mjera osmišljenih za suzbijanje virusa, uključujući zatvaranje na nacionalnoj razini, mjere socijalnog distanciranja te zatvaranje granica zemlje za putovanja koja nisu neophodna.

Izvor: Euromonitor International

Za proizvod kao što je njega za sunčanje koji se oslanja na to da potrošači provode značajnu količinu vremena na otvorenom, ove su mjere bile ogroman udarac. Povrh toga, zatvaranje granica zemlje za turiste odsjeklo je važnu bazu potrošača proizvoda za zaštitu od sunca jer strani turisti često kupuju njegu za sunčanje po dolasku u zemlju. Slično, Hrvati obično kupuju ove proizvode uoči odlaska na odmor, bilo da idu na domaće destinacije ili negdje u inozemstvo. Međutim, u uvjetima kada je ljudima savjetovano da ostanu unutar svog lokalnog područja to je bio dodatni udarac prodaji.

Izvor: Euromonitor International

RASTUĆE RAZUMIJEVANJE
Vjeruje se da je prošireni asortiman proizvoda za zaštitu od sunca s različitim tvrdnjama izazvao određenu zbrku među lokalnim potrošačima, a nekima nije bilo jasno koje od njih koristiti. Zbog toga su se tijekom 2020. pojavili brojni članci koji žele pojasniti razlike između različitih proizvoda i zaštite koju oni pružaju. Zbog općeg nerazumijevanja ovi članci često utječu na odluke potrošača o kupnji jer obično daju preporuke različitih marki i standard zaštite koji pružaju. Kako potrošači postaju svjesniji opasnosti od prekomjernog izlaganja suncu, to pomaže u podržavanju veće potražnje za proizvodima s višim SPF-om, posebno kada je u pitanju zaštita od sunca za djecu.