Važan privredni i društveni čimbenik lokalne zajednice, Lonia d.d. iz Kutine, najveće je trgovačko poduzeće na području Sisačko-moslavačke županije. Direktor društva Krste Jaram naglašava kako upravo lokalni karakter i razumijevanje zajednice može biti snažna konkurentska prednost u odnosu na velike trgovačke lance

Osim u kvalitetnoj usluzi i konkurentnim cijenama, ističe Jaram, ključ uspjeha svakako leži u prisnom odnosu s kupcima čija je lojalnost bila presudna u tržišnom opstanku dioničkog društva Lonia te je dala podstrek za daljnji razvoj i širenje.

Koje biste osnovne stavke izdvojili u predstavljanju tvrtke Lonia d.d.? Od kada posluje na tržištu i koje su osnovne djelatnosti tvrtke?
Lonia je trgovačko dioničko društvo sa sjedištem u Kutini, čija je osnovna djelatnost maloprodaja mješovite robe. Poslovanje baziramo na prodaji robe široke potrošnje, no imamo i prodavaonicu namještaja i bijele tehnike.

Osim maloprodaje, prije desetak godina pokrenuli smo proizvodnju pekarskih proizvoda pa smo danas ponosni vlasnici jedne od najvećih pekara na području županije.

Kako je Moslavina izrazito vinogradarski kraj, u vlasništvu imamo i nasad od dvadesetak tisuća trsa vinove loze te proizvodnju različitih vinskih sorti visoke kvalitete s kojima redovito osvajamo odličja na vinskim izložbama. Također, zadnjih godinu dana progresivno razvijamo i veleprodaju ugostiteljskog asortimana.

Djelatnost trgovine započeli smo još davne 1954. godine pod nazivom “Opskrba“. Od osnutka poduzeće je, prolazeći kroz brojne organizacijske i strukturne promjene, mijenjalo i svoj naziv. Starije generacije nas pamte pod nazivom “Garić“, srednje pod nazivom “Slavija“, a mlađe, zadnjih 19 godina, svakodnevno kupuju životne namirnice u Loniji.

Lonia je danas dio Grupe Lonia, koju čine sve poslovne jedinice unutar naše cjelokupne organizacije.

Na kojim sve područjima imate organiziranu maloprodajnu djelatnost te u koliko prodajnih mjesta poslujete i s koliko zaposlenih?
U ovim kriznim vremenima možemo se pohvaliti da smo uspješno nastavili trend širenja svoje maloprodajne mreže. Na to ukazuje i činjenica da smo početkom 2011. godine u svom sastavu imali oko 120 prodavaonica, dok danas brojimo 160 poslovnih jedinica, od manjih trgovina do većih prodajnih centara.

Prodavaonice su smještene na području Kutine i okolice, Popovače, Ivanić-Grada, Novske, Garešnice, Bjelovara, Nove Gradiške, Siska i okolice, Petrinje, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Gline i Topuskog, odnosno cijele Banovine. Širenje maloprodajne mreže nametnulo je i potrebu zapošljavanja novih ljudi tako da danas imamo 648 djelatnika.

Lonia je članica udruženja hrvatskih trgovačkih kuća Ultra gros. Kada ste ušli u sastav ovog udruženja te koji su osnovni razlozi istupanja iz Narodnog trgovačkog lanca (NTL)?
Lonia je 1997., zajedno s Trgocentrom Zabok i Japetićem Jastrebarsko, osnovala prvo trgovačko udruženje iz kojeg je naknadno, udruživanjem ukupno sedam trgovačkih kuća, nastala Ultra Grupa, preteča današnjeg Ultra grosa.

Akvizicijom tvrtke Idis, tada članice NTL-a, automatizmom smo postali članom i tog udruženja. Nakon godine dana provedenih u NTL grupaciji, paralelno s istupanjem Tommyja i Keruma, procijenili smo da je Ultra gros dugoročno daleko sigurnije okruženje za daljnji rast i razvoj svojih članica.

Uspješnost regionalnih i lokalnih trgovaca potvrdila se i u 2011. godini. U čemu vidite tajnu uspjeha ovih trgovaca među kojima se, uz Biljemerkant, Brodokomerc Novu, Metss te Boso, posebno izdvaja i Lonia, odnosno što smatrate svojom komparativnom prednošću u odnosu na velike, nacionalne trgovačke lance?
Činjenica je da je Lonia tijekom dosadašnjih gospodarskih promjena i tržišnih previranja ne samo opstala na tržištu maloprodaje već i uspješno proširila svoje poslovanje.

Također, činjenica je i da smo upravo u teškim uvjetima gospodarske krize dobili i velike nacionalne i internacionalne kompanije za konkurenciju. Upravo nas je ta nova konkurencija potaknula na daljnje širenje poslovanja i razvoj novih aktivnosti i kapaciteta. Na neki način, to se pokazalo presudnim za opstanak u današnjim napetim gospodarskim uvjetima.

Osim širenja mreže poslovnih jedinica, udruživanje s manjim trgovačkim kućama u zajedničkom nastupu u segmentu nabave omogućilo nam je da držimo korak s najvećima na tržištu.

Međutim, ključan razlog našeg uspjeha krije se, osim u konkurentnim cijenama, i u lojalnosti naših kupaca koji su nas u dugogodišnjoj tradiciji trgovačkog poslovanja prepoznali kao trgovinu koja vjerno ide ukorak s njihovim željama i potrebama, ali i mogućnostima.

To naravno moramo zahvaliti i svim našim dugogodišnjim zaposlenicima, ali i mlađim kolegama koji su svojim znanjem i kreativnošću pridonijeli procesu budućeg zajedničkog rasta i napretka.

Unatoč nastavku recesije, tržište maloprodaje lani je poraslo za 5,3 posto u odnosu na 2010. godinu te je iznosilo 30,5 milijardi kuna. Možemo li se nastavku pozitivnog trenda nadati i u 2012. godini ili će kriza ipak uzeti danak i u trgovini na malo?
Kriza nažalost uzima danak i u trgovini na malo. U prvoj polovici godine i naša trgovačka kuća bilježi pad prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Međutim, taj pad kompenziramo kroz povećanje maloprodajnog prometa u novootvorenim prodavaonicama, tako da u konačnici ipak očekujemo porast prometa na godišnjem nivou u odnosu na prošlu godinu.

Prije dvije godine preuzeli ste trgovačko poduzeće IDIS iz Siska. Kako ste zadovoljni integracijom Idisovih trgovina u svoju maloprodajnu mrežu? Imate li u planu neke nove akvizicije, odnosno koji su vam planovi daljnjeg razvoja?
Investicija kupovine Sisačkog trgovačkog poduzeća pokazala se dobrom odlukom obzirom da smo na taj način ubrzali širenje poslovne mreže i osigurali rast Lonije.

Znatno smo povećali broj prodavaonica, zaposlenika i promet, a ukupnu poslovnu djelatnost smo na taj način proširili na prodavaonice velikog formata, iznad 1000 m2.

Iako nam jako teška poslovna 2012. godina ne ide na ruku, u planu imamo daljnje širenje s kvartovskim i seoskim dućanima malih formata, pripremamo projektnu dokumentaciju za izgradnju jednog objekta od cca 1000 m2, te akvizicije nekoliko manjih trgovaca.

Osim širenja maloprodajne mreže, u 2013. planiramo daljnji razvoj veleprodaje u HoReCa segmentu, gdje će uvođenjem fiskalnih blagajni doći do značajnih promjena u poslovanju ugostitelja pa tako i kod njihovih dobavljača.

U skoroj budućnosti planiramo i značajniju investiciju u pekarski pogon, čime bismo proširili ponudu pekarskog, a vjerojatno i slastičarskog asortimana.

Lonia je već dugi niz godina glavni sponzor istoimenog ženskog rukometnog kluba iz Kutine, a čest je sponzor i svih važnijih lokalnih događanja. Možete li nam reći nešto više o tim aktivnostima?
Ponosni smo na naše djevojke koje postižu odlične rezultate u rukometu te u okvirima svojih mogućnosti nastojimo maksimalno podržati sve društvene događaje i humanitarne aktivnosti na našem području. Dugo smo već ovdje u suživotu s našim kupcima i dio smo njihove svakodnevice. Bilo bi nezamislivo ne sudjelovati u gradskim i seoskim zbivanjima.

Društveno odgovorno ponašanje trebalo bi biti sastavni dio politike poslovanja svakog ozbiljnog poduzeća. Nisu to samo sponzorstva i humanitarne akcije, već i razvoj uravnoteženih odnosa s kupcima, zajednicom i naravno zaposlenicima.

Imamo sreću što su naši Moslavci i Banijci vrlo aktivnog mentaliteta i druže se unutar mnogobrojnih KUD-ova, DVD-a, sportskih klubova, bajkerskih družina, humanitarnih udruga, sindikata i drugih zajednica, pa se ovo teško vrijeme zajedno lakše proživljava.

Važno je osjetiti bilo zajednice, a nakon gotovo 58 godina, Lonia se pokazala kao savjestan sugrađanin i dobar susjed. To dokazuje dugogodišnja lojalnost naših kupaca.