italija-krivotvoreni-proizvodi-midiOd oko 300 milijardi vrijedne industrije pripreme hrane organizirani kriminal kontrolira poslove vrijedne oko 12,5 milijardi eura, što je oko 5,6 posto ukupnog posla koji kontrolira u Italiji

Organizirani kriminal u Italiji prema nalazima ovog tjedna objavljene istrage parlamentarne komisije raširio se po prehrambenom lancu. Od oko 300 milijardi vrijedne industrije pripreme hrane organizirani kriminal kontrolira poslove vrijedne oko 12,5 milijardi eura, što je oko 5,6 posto ukupnog posla koji kontrolira u Italiji.

Istraga je također pokazala da se organizirani kriminal uvukao u cijeli prehrambeni lanac.

Mafija diktira prihode seljaka i cijenu proizvoda u trgovinama
Kriminalne udruge često određuju cijene poljoprivrednih proizvoda, kako prihode poljoprivrednika, tako i cijene u trgovinama koje plaćaju konačni potrošači, nadgledaju otkup poljoprivrednih zemljišta i transport robe do trgovina. Pri tome su na jednoj strani oštećeni poljoprivrednici, kojima snizuju cijenu sirovina, a na drugoj potrošači koji plaćaju preskupu hranu.

Kriminalne organizacije često proizvode i ambalažu i krivotvore robne marke prehrambenih proizvoda pa ih lansiraju na tržište kao vrhunske talijanske proizvode, iako oni u stvarnosti nemaju ništa s Italijom. Vrijednost tog posla, navode talijanski mediji, godišnje doseže 60 milijardi eura.

Krivotvore se sirevi, maslinovo ulje i tjestenina

Prema podacima najvećeg talijanskog udruženja poljoprivrednih proizvođača Coldiretti, koje je dostavilo podatke za parlamentarnu istragu, krivotvori se sve, od sireva do salama, maslinovog ulja i tjestenine.

Pri tome se u vrhunske talijanske proizvode prepakiravaju i strani proizvodi. Prema podacima udruženja vrijednost poljoprivrednih proizvoda koji su 2009. godine uvezeni u Italiju da bi bili prepakirani i onda lansirani na tržište kao talijanski proizvodi iznosila je devet milijardi eura. (Bankamagazin)