Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u kolovozu, koji bi, kako očekuju makroekonomisti, mogao porasti četvrti mjesec zaredom.

Pet makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u kolovozu u odnosu na isti lanjski mjesec za 0,6 posto. Pritom jedan očekuje stagnaciju, a ostali rast između 0,5 i 1 posto.

Promet u trgovini na malo neprestano je bio pod pritiskom više od godinu dana, da bi u svibnju porastao za 1,1 posto. U lipnju je rast ubrzan na 2,7 posto, no u srpnju je već usporen na 0,4 posto na godišnjoj razini.

“Nastavak rasta trgovine na malo bit će velikim dijelom rezultat baznog učinka, s obzirom na pad trgovine na malo u kolovozu prošle godine za 4,1 posto na godišnjoj razini. Uz to, kretanja bi mogla biti nešto povoljnija nego u srpnju zbog dobrih rezultata u turizmu”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

U anketi se navodi da bi na rast prometa u trgovini na malo mogla utjecati i fiskalizacija koju provodi Ministarstvo financija jer to utječe na prikazani promet u trgovinama.

Unatoč mogućem rastu tijekom turističke sezone, oporavak domaće potrošnje ne očekuje se tako skoro zbog slabosti tržišta rada i stagnacije plaća.

“Zbog toga je teško očekivati zadržavanje trenda rasta potrošnje i u nadolazećim mjesecima”, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine. (Lider / Hina)