Maloprodaja u eurozoni pada 15 mjesec zaredom

Kućanstva se suzdržavaju od potrošnje kako je stopa nezaposlenosti dosegnula 10 godišnji maksimum od 9,4 posto

Maloprodaja u eurozoni je pala u kolovozu što je 15 mjesec za redom jer zbog rastuće nezaposlenosti pada osobna potrošnja, pokazao je PMI indeks poslovne novinske agencije Bloomberg.

Taj pokazatelj kretanja u maloprodaji je pao na 47,1 sa 47,3 bodova u srpnju. Time se PMI indeks zadržao ispod razine od 50 bodova, koji ukazuje na sužavanje maloprodaje, a taj trend traje još od lipnja prošle godine.

PMI indeks (Purchasing Managers Index) je baziran na anketiranju više od tisuću direktora prodaje o tome kako je išla njihova prodaja u zadnjih par mjeseci te o očekivanjima za naredno razdoblje.

Kućanstva diljem eurozone se suzdržavaju od potrošnje kako je stopa nezaposlenosti dosegnula 10 godišnji maksimum od 9,4 posto jer kompanije otpuštaju radnike i smanjuju troškove da bi preživjeli najgoru recesiju u šest desetljeća.

Europska komisija očekuje da će nezaposlenost dosegnuti 11,5 posto u 2010. unatoč pojedinim naznakama da ekonomska kriza popušta.

«Ostaje otvoreno pitanje što će potegnuti ekonomski rast kad jednom mjere ekonomske stimulacije smire», komentirao je za Bloomberg Colin Ellis, analitičar iz Daiwa Securities SMBC Europe.

Njemačka i Francuska, najveća gospodarstva eurozone, su neočekivano ponovno ostvarile ekonomski rast u drugom kvartalu, nakon što su vlade obećale milijarde eura za izlazak iz recesije za mjere poput subvencije za potrošače koji mijenjaju stari auto novim. Te poticaje će međutim potrajati do kraja godine.

Globalna recesija je smanjila potražnju kućanstava i kompanija za kreditima u eurozoni i napravila banka.

Krediti za privatni sektor u eurozoni su porasli za 0,6 posto godišnje u srpnju, što je najniži godišnji rast za taj mjesec od 1991. od kada se prate ti podaci, objavila je Europska središnja banka u četvrtak. Na mjesečnom nivou, krediti su pali 0,4 posto, najveći ikad zabilježen pad. (Banka)

Prethodni članakNajjeftinije ulje uskoro i u Hrvatskoj
Sljedeći članakMaloprodaja: Obrtnici mogu preživjeti samo u kvartovima