Supernova grupa trenutno posjeduje 14 operativnih projekata, zauzimajući površinu oko 260.000 četvornih metara te smo trenutno vodeća tvrtka u Hrvatskoj po ukupno iznajmljenoj površini i broju trgovačkih centara u vlasništvu. Tržište je poprilično zasićeno te za razvoj novih projekata u retail sektoru nema puno mjesta. Smatram da u idućim godinama neće biti velikih promjena na tržištu shopping centara u Hrvatskoj, ali svakako možemo očekivati dolazak novih brendova i poboljšanje sveukupne ponude u trgovačkim centrima, ističe Markus Pinggera, operativni direktor i član uprave Supernova grupe.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Poslovni put i karijera Markusa Pinggere vezani su uz retail industriju i poslovanje s nekretninama. Najduži dio karijere radio je u tvrtki Deichmann kao generalni direktor za srednju i jugoistočnu Europu, dok je prije toga bio u tvrtkama Burger King, Tschibo Holding i McDonald’s na pozicijama direktora ekspanzije, istraživanja, razvoja i operacija na tržištu srednje i jugoistočne Europe. Timu Supernova grupe pridružio se 2017. godine na poziciji operativnog direktora kompanije te je odgovoran za upravljanje nekretninama, razvoj, leasing i marketing. “Uz dvadesetdvogodišnje iskustvo u poslovanju s nekretninama, poslovno se i dalje razvijam u Supernova grupi koja je zadnjih godina doživjela izuzetan rast i razvoj te mi je čast i izazov biti jedan od generalnih direktora u ovom društvu”, kazao nam je uvodno Pinggera.

Predstavite nam Supernova grupu. U kojim ste sve zemljama aktivni te koliko ste projekata do sada razvili?
Supernova grupa je privatna, međunarodno aktivna grupacija tvrtki sa sjedištem u Grazu, čija je osnovna djelatnost kupnja, razvoj i dugoročno upravljanje komercijalnim nekretninama u Austriji i jugoistočnoj Europi. Trenutni portfelj Grupe obuhvaća više od 80 projekata (shopping centri, shopping parkovi, retail parkovi, objekti mješovite namjene, DIY objekti i high street objekti) u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj. Realizacijom projekata u regiji imovina Supernova grupe premašila je vrijednost od milijardu eura te je pritom u svoje objekte privukla oko 60 milijuna kupaca.

U proteklim ste godinama u Hrvatskoj preuzeli nekoliko trgovačkih centara. O kojim je sve centrima riječ te kako ste se odlučili na tako značajan investicijski pothvat?
Na hrvatsko smo tržište ušli prije više od deset godina kroz greenfield investicije kao developeri retail parkova, shopping parkova i shopping centara pod brendom Supernova (Supernova centri: Slavonski Brod, Zagreb – Buzin, Karlovac, Zadar i Šibenik). S obzirom na to da je zasićenost tržišta u Hrvatskoj već izuzetno visoka, uistinu treba pažljivo razmisliti želite li izgraditi još jedan trgovački centar. Konačni cilj svakako mora biti razvoj stabilnih prihoda investitora i zakupaca, stoga je strategija preuzimanja postojećih centara bio logičan idući korak naše razvojne politike.

U posljednje smo tri godine u Hrvatskoj preuzeli retail park u Koprivnici, Shopping centar Colosseum u Slavonskom Brodu te u Zagrebu Shopping centar Garden Mall, Branimir centar, Centar Cvjetni i Centar Kaptol. Neki od objekata već su bili dobro uhodani trgovački centri, ali je trebalo uvesti promjene u upravljanju i tenant mixu, dok su neki drugi objekti kao npr. Centar Kaptol i Branimir Centar posljednjih godina izgubili tržište, no i dalje imaju veliki potencijal pa smo tu usmjerili snage na kompletno novo pozicioniranje na tržištu.

Koliko trgovačkih centara u Hrvatskoj imate u ovom trenutku?
Supernova grupa trenutno posjeduje 14 operativnih projekata, zauzimajući površinu oko 260.000 četvornih metara te smo trenutno vodeća tvrtka po ukupno iznajmljenoj površini i broju trgovačkih centara u vlasništvu na hrvatskom tržištu.

Supernova Požega

S obzirom na takav zamah u akvizicijama, samo od sebe nameće se pitanje planirate li nastaviti sa širenjem svoje mreže, bilo organski, bilo akvizicijama?
Ovo smo ljeto započeli s gradnjom retail parka u Požegi površine 11.000 metara četvornih. Imali smo izuzetan start te je centar već 90 posto iznajmljen, ali s obzirom na već spomenutu zasićenost tržišta te nekoliko otvorenih gradilišta na rekonstrukciji i proširenju naših objekata, najveći će nam fokus kroz naredno razdoblje biti na daljnjem razvoju i unaprjeđenju tih objekata i ostalih trgovačkih centara u našem portfelju.

Kako gledate na aktualno stanje tržišta shopping centara u Hrvatskoj? Kakvi su potencijali za rast?
Kao što sam rekao, tržište je poprilično zasićeno i smatram da za razvoj novih projekata u retail sektoru nema puno mjesta. Smatramo da neće biti velikih promjena na tržištu shopping centara u Hrvatskoj, ali svakako možemo očekivati dolazak novih brendova i poboljšanje sveukupne ponude u trgovačkim centrima.

Koja vrsta objekata po vama najbolje odgovara navikama i željama današnjih potrošača? Jesu li to retail parkovi, manji trgovački centri ili veliki objekti?
Navike i preferencije potrošača su se promijenile unatrag deset godina te se mi kao developeri moramo prilagoditi trendovima i ići ukorak s razvojnim planovima zakupaca i njihovih brendova te zahtjevima današnjih kupaca. Različite su potrebe i motivacije potrošača u malim gradovima i velikim urbanim područjima te vodimo računa o tome da kreiramo koncepte prilagođene potrebama potrošača koji gravitiraju određenom trgovačkom centru.

Retail parkovi su trgovački centri koji se najbolje uklapaju u manje sredine i granične dijelove većih gradova, izuzetno su praktični, lako dostupni, kupac brzo obavi kupovinu te su njegove osnovne potrebe zadovoljene. Veliki objekti nemaju perspektivu, a u urbanim sredinama su svakako klasični shopping centri vodeći koncept. Današnji shopping centri nisu samo shopping zone, već su to i destinacije susreta za provođenje slobodnog vremena gdje sveukupni “doživljaj” igra vrlo važnu ulogu. Upravo zbog toga u takvim centrima moramo voditi računa ne samo o tenant mixu, već i o dodatnim sadržajima, prvenstveno o uslugama, uređenju prostora, zelenim površinama te sadržajima za djecu.

Kakvo je stanje popunjenosti u vašim objektima? Jesu li cijene zakupa rasle u proteklim godinama?
U Supernova grupi jako smo zadovoljni popunjenošću naših objekata koja iznosi oko 98,5 posto, a cijene zakupa posljednjih godina bilježe blago rastući trend.

Nedavno ste krenuli u opsežnu renovaciju Centra Kaptol u Zagrebu. Koliko će dugo radovi trajati te što kupci mogu očekivati po njihovom završetku i ponovnom otvaranju centra?
Naš najvažniji projekt u nadolazećem periodu je svakako Centar Kaptol, a radovi su krenuli početkom rujna. Centar Kaptol zaista je projekt posebnog značaja koji se osobito uvukao u srca Zagrepčana. Svjesni smo njegovog povijesnog nasljeđa, a isto tako i atraktivnog položaja u srcu grada Zagreba te velikog potencijala. Namjera Supernova grupe je revitalizirati i podignuti Centar Kaptol na jednu višu kvalitativnu razinu kako bi uz bolju ponudu zablistao i u novom, modernijem ruhu.

Početkom smo rujna započeli s rekonstrukcijskim radovima, odnosno renovacijom unutarnjeg dijela. Budući da će Centar Kaptol imati koncept usmjeren ne samo na shopping, nego i na lifestyle ponudu, svakako ćemo novom vizijom nastojati okupiti brendove koji su u skladu s njegovim identitetom. Pritom ćemo pored novih brendova koje planiramo dovesti, zasigurno zadržati i dio brendova koji su dosad bili zakupci Centra Kaptol. Očekivano otvorenje je krajem 2020. godine, a za vrijeme radova Centar neće biti zatvoren jer će ukupno 18 lokala raditi, uključujući i kino. Garaža i uredi u sklopu Centra Kaptol također će sve vrijeme biti otvoreni.

Veliko ste ulaganje realizirali i u drugom zagrebačkom centru. U okviru Branimir Centra lansirali ste dosad nepostojeći koncept na hrvatskom tržištu, hotel Canopy, urbani brend lanca Hilton. Možete li reći nešto više o ovoj investiciji?
Vrlo specifičan projekt u našem portfelju je svakako Branimir mingle mall koji je u potpunosti netipičan i jedinstven koncept na tržištu. Vjerujemo da gradu Zagrebu svakako nedostaju sadržaji za provođenje slobodnog vremena, druženje i okupljanje pod jednim krovom. Kreirali smo ponudu koja će služiti obiteljima ali i prijateljima, parovima ili pojedincima koji žele napraviti nešto za sebe. Pored zabave uz filmove u najposjećenijem kinu u Zagrebu, posjetitelji će moći uživati u osobitom gastronomskom konceptu street food restorana; Umami restoran otvoren je ovo ljeto, a uskoro dolaze i novi brendovi: slovenski burger lanac Lars&Sven burgers po prvi put otvara svoja vrata u Hrvatskoj, Manga Sushi bar – također premijera na našem tržištu, te odličan Biberon cakes s jako dobrim slasticama za sve uzraste.

Kao što ste naveli, prošle je godine otvoren ekskluzivni hotel Canopy by Hilton Zagreb, drugi u Europi nakon Reykjavika, a koji se u potpunosti uklapa u koncept novog Branimira. Riječ je o lifestyle brendu visoke klase i razine dizajna koji objedinjuje spoj međunarodnih standarda i lokalnih obilježja. ReUnion restoran te Canopy by Hilton bar odlično nadopunjuju gastro ponudu Branimir mingle malla. Ovoga ljeta otvoren je i urbani fitnes koncept OrlandoFit fitnes centar koji odlikuje prekrasno uređeni dizajnerski prostor te zasigurno najbolja ponuda fitnes programa u gradu.

Veliku smo pozornost posvetili unutarnjem uređenju, nismo htjeli imati dizajn tipičan za shopping centre, još radimo finalni brush up prostora, a Branimir u kompletno novom ruhu bit će spreman do kraja jeseni kada će se otvoriti preostali lokali.

Investirali ste i u proširenje Supernove Zadar. Kako je danas pozicioniran taj centar te planirate li neke prilagodbe ili prenamjene u ostalim objektima iz svog portfelja?
Nakon proširenja 2018. godine, shopping centar Supernova Zadar postao je naš najveći centar te ima lidersku poziciju u sjevernoj Dalmaciji. Pozicionirao se kao regionalni centar te smo vrlo zadovoljni s ostvarenim rezultatima. Vezano na naše ostale centre, imamo nekoliko otvorenih gradilišta. U finalnoj smo fazi preuređenja prvog kata shopping parka Supernova Slavonski Brod i proširenju Supernove Sisak East, dok su u Supernovi Zagreb – Buzin radovi na izgradnji stand alone objekta brenda McDonald’s. Također ćemo proširiti i retail park Supernova Sisak West, a radovi će krenuti već ove jeseni.

Supernova Zadar

Nakon svih ovih investicija i velikih zahvata koje ste proveli i još uvijek provodite, možete li podvući crtu i reći koliko iznose ukupne investicije Supernova grupe u Hrvatsku do sada?
Ukupna dosad ostvarena investicija Supernova grupe u Hrvatsku iznosi oko 420 milijuna eura, a u svim trgovačkim objektima Supernove u Hrvatskoj zaposleno je oko 6.500 ljudi.

Uz atraktivne lokacije, prilagođen pristup kupcima i jasnu viziju razvoja, za uspjeh na tržištu ključni su djelatnici. Koliko djelatnika zapošljavate u Supernova grupi?
Zajedno s našom partnerskom tvrtkom m2 Centarmanagement, Supernova grupa zapošljava 110 djelatnika koji rade u našim sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji. Naši djelatnici djeluju u međunarodnom okruženju te velik dio njih obavlja zadatke na više tržišta.

Zadnjih godina vodi se borba za svakog radnika. Kako vi s time izlazite na kraj? Na koji način privlačite i zadržavate djelatnike?
Naša industrija ima izuzetno dinamično okruženje a projekti na kojima radimo su poslovno izazovni i praktički je svaki projekt koncept za sebe pa stoga zahtijevaju visoku razinu stručnosti i kreativnosti, ali i snalažljivost, sinergiju kao i timski rad različitih profila zaposlenika.

Okupljamo proaktivne djelatnike koji su izuzetno samostalni u vođenju i upravljanju zadacima te stručnjaci u području građevine, leasinga, marketinga, prava, financija i upravljanja projektima. Vjerujem da privlačimo djelatnike koji su željni znanja i napredovanja te nudimo okruženje koje im to može omogućiti. Činjenica da naši djelatnici rade u međunarodnom okruženju, na različitim tržištima, zasigurno predstavlja dodatni poticaj za razvoj i proširivanje vidika.

Možete li dati svoje viđenje aktualnog stanja i potencijala razvoja e-trgovine u Hrvatskoj? Ima li tu prostora za rast?
Internet trgovina zauzima sve više mjesta i svakako raste u Hrvatskoj kao i u ostalim zemljama Europe, iako u usporedbi sa zapadnoeuropskim razvijenim tržištima Hrvatska zaostaje sigurno nekih pet do osam godina.

Početkom ove godine kupili ste deset trgovačkih centara Mercatora u Sloveniji. Kako ste se odlučili na ovaj poslovni potez?
Preuzimanjem trgovačkih centara Mercatora osnažili smo svoju poziciju u regiji. Radi se o stabilnim projektima koji su komplementarni našem postojećem portfelju u Sloveniji. Uz to, Mercator je kao trgovački lanac supermarketa jaki sidrišni zakupac koji u kombinaciji s ostalim zakupcima može imati jako dobru perspektivu. Kroz naredno razdoblje planiramo te objekte rebrendirati u Supernova centre te raditi na poboljšanju tenant mixa i upravljanju centrima.

Planirate li slične akvizicije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini?
Naš fokus je na našem trenutnom portfelju te zasad ne planiramo slične akvizicije na spomenutim tržištima.

Sudeći po svemu rečenom, može se zaključiti da očekujete pozitivna ekonomska kretanja u Hrvatskoj i rast kupovne moći građana u idućim godinama. Jesam li u pravu?
Posljednjih nekoliko godina primjećujemo rast prihoda i bolje poslovne rezultate naših zakupaca, a što je sigurno u korelaciji s porastom kupovne moći građana. Očekujemo da će se taj trend nastaviti, ali ne u tolikom zamahu kao posljednje tri godine.