Mastercard: U Hrvatskoj raste trend korištenja kartica

U Hrvatskoj je nastavljen trend popularnosti korištenja različitih vrsta kartica, pa je u odnosu na isto lanjsko razdoblje korištenje debitnih kartica poraslo s 83 na 86 posto, dok kartice s odgodom plaćanja koristi 39, a kreditne kartice 26 posto ispitanika, pokazuje istraživanje Mastercarda.

Kartice više koriste građani s nešto višim primanjima i oni iznad 40 godina starosti, a u prosječnom hrvatskom novčaniku nalazi se 2,8 kartica, pokazuje istraživanje koje je za kompaniju Mastercard proveo GfK Hrvatska na uzorku od 1.010 korisnika.

Iz novčanika kartice svakodnevno vadi i koristi prilikom kupovine 28 posto korisnika kartica, dok se njih samo 4 posto izjasnilo da kartice koristi rijetko ili nikad.

Hrvatski ispitanici uvjerljivo preferiraju plaćanje karticama na prodajnom mjestu, njih 74 posto, dok su gotovini vjerni samo za manje iznose – do 100 kuna.

No, rezultati istraživanja pokazuju i da je u manjim transakcijama primjetan trend rasta popularnosti plaćanja karticama, što se može pripisati jednostavnosti i brzini beskontaktnog plaćanja koje omogućava brze transakcije jednostavnim prislanjanjem kartice na POS uređaj, pri čemu korisnici ne trebaju unositi PIN niti potpis.

Karticama se i dalje najviše kupuju odjeća i obuća, 72 posto ispitanika, ali se toj kategoriji polako približavaju hrana i piće koje karticama kupuje 62 posto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo i da Hrvati vole plaćati na rate, pa je dvije trećine korisnika kartica kazalo da ponekad plaća u ratama, prvenstveno za iznose veće od 500 kuna. Na rate se najčešće kupuju nešto vrjednije stvari, ponajviše potrošačka elektronika, 76 posto ispitanika, a u prosjeku za plaćanje se koristi pet mjesečnih rata.

Glavni motivi za plaćanje na rate su jednostavnost plaćanja velikih iznosa, kazalo je 68 posto ispitanika, te bolja alokacija mjesečnih troškova, 57 posto.

Zaživjelo beskontaktno plaćanje
Istraživanje je pokazalo i da je u Hrvatskoj zaživjelo beskontaktno plaćanje. Prije samo tri godine beskontaktno je plaćalo tek 10 posto korisnika kartica, dok je danas taj broj porastao na 59 posto.

Ti podaci pokazuju kako ispitanici u Hrvatskoj vole jednostavna, brza i praktična plaćanja, poručila je u priopćenju direktorica Mastercarda u Hrvatskoj Sanja Žigić.

“Istraživanje je pokazalo kako je beskontaktno plaćanje u potpunosti zaživjelo u Hrvatskoj. Riječ je o tehnologiji koju vole i trgovci jer značajno ubrzava redove te obradu transakcija. Ono što je posebno zanimljivo da beskontaktno plaćanje polako preuzima primat gotovine čak i u transakcijama do 100 kuna koje su dosad gotovo isključivo bile rezervirane za gotovinu”, poručila je Žigić.

Istraživanje je, također, pokazalo da je 85 posto ispitanika dosad nešto kupovalo online – uglavnom odjeću i obuću. Broj onih koji kupuju najmanje jednom u tri mjeseca je porastao sa 64 na 69 posto.

Pokazalo se, također, kako 47 posto online kupaca preferira svoju kupnju ‘obaviti u inozemstvu’, dok njih 14 posto češće kupuje u domaćim e-trgovinama.

Istraživanje je pokazalo i da se računi za režije sve manje plaćaju gotovinom.

Većina ispitanika, njih 54 posto je izjavila da režije plaća preko internetskog bankarstva, a njih 24 posto se odlučuje i za mobilno bankarstvo.

Iako u padu, tradicionalni SMS je i dalje najzastupljeniji oblik mobilnog plaćanja, sa 71 posto, dok je korištenje mobilnog bankarstva ostalo na 44 posto, sličnim razinama kao i prošle godine, pokazalo je istraživanje Mastercarda. (Hina)

Prethodni članakHeineken Hrvatska predstavila postignuća u području održivosti
Sljedeći članakBadelovi proizvodi osvajaju prestižne nagrade