Vlasnik Industrije mesa Matijević, Petar Matijević, potvrdio je odustajanje od kupovine PKB-a (Poljoprivredna korporacija Beograd) zajedno s vlasnikom MK Grupe Miodragom Kostićem.

Smatraju da se ne bi mogli natjecati sa stranim firmama, odnosno “ozbiljnim igračima” koji su zainteresirani za PKB pa to navode kao razlog odustajanja.

Prema riječima Matijevića, kompanija iz Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) Al Dahra i kineska Hen Čang grupa su svjetski giganti te su pokazali interes za PKB. Njihov promet se mjeri u milijardama dolara.

“Nije realno da u utrci s ovako velikim sistemima mi pobjedimo, ali ako bi Arapi i Kinezi odustali, Kostić i ja bi rado kupili PKB”, rekao je Matijević naglasivši da je PKB, koji je u neposrednoj blizini Beograda, jedna od rjetkih tvrtki koja je u Srbiji preostala, a koja vrijedi.

Prema njegovim ocjenama, najbolje bi bilo da novi vlasnik PKB-a zadrži osnovnu djelatnost i da nastavi s ulaganjima u tu korporaciju. Kompanije MK Group i Industrija mesa Matijević su u travnju 2015. objavile da imaju namjeru udružiti svoj kapital, znanja i iskustva u jednu Udrugu kao zainteresiranog kupca za kupovinu PKB-a.

Kako je tada najavljeno ideja vodilja osnivanja Udruge je stvaranje respektabilnog domaćeg kupca u procesu privatizacije, koji će biti ravnopravan ponuđač s drugim domaćim i stranim investitorima.

Skupština grada Beograda odlučila je u rujnu 2016. da se Republici Srbiju prenesu akcije u PKB-a koje su u vlasništvu grada, na osnovu postupka koji je 15. kolovoza pokrenula Vlada Srbije.

Agencija za privatizaciju objavila je 31. prosinca 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, a početna cijena je bila 51 posto procjenjene vrjednosti stalne imovine oko 154 milijuna eura, ali na otvaranju ponuda 2. ožujka 2016. nije bilo zainteresiranih. Poslije toga je prodaja obustavljena i naložena je nova procjena vrijednosti kapitala.

Prema ranijim podacima Korporacija PKB vlasnik je 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim poduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

PKB je 2015. prodao kompanijama MPC i Lidl ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni, kod naselja Greda i Borča, za 700.000 eura po hektaru. (SEEbiz / B92)