mercator-dd-dunajska-cesta-ljubljana-ftdPivovarna Laško mogla bi zbog dugova uskoro biti prisiljena na prodaju 24-postotnog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu. A obzirom da svoje udjele u Mercatoru prodaje i nekoliko slovenskih banaka, kompanija bi u sljedećoj godini mogla postati laka meta za preuzimanje, pišu slovenski mediji

Pivovarna Laško bi već u siječnju mogla započeti s prodajom 24-postotnog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu Mercatoru jer banke koje su vjerovnici i vlasnici pivarske grupacije navodno više nemaju razumijevanja za njezine financijske poteškoće.

Financijske obveze Pivovarne Laško krajem lipnja krajem rujna iznosile su 449 milijuna eura, od čega se na kratkoročne obveze odnosi čak 330 milijuna, piše slovenski list Dnevnik te ističe da navedena kompanija nije do sada uspjela prodati udjel niti u jednoj većoj slovenskoj kompaniji.

Zbog toga će Uprava Pivovarne pokušati dogovoriti s bankama, na čelu s Novom Ljubljanskom bankom, novi zajam, no ako to ne uspije, morat će prodati dionice Mercatora. Kako svoje udjele u trgovačkom lancu prodaju i slovenski zajmodavci, moglo bi dogoditi da Mercator u sljedećoj godini postane laka meta preuzimanja, navodi slovenski list.

NLB već vodi pregovore o prodaji svog 10-postotnog udjela u Mercatoru s fondom Mid Europa Partners, a svoje će udjele (ukupno 14,8 posto) u istoj kompaniji žele prodati i banke UniCredit, Banka Koper, Abanka i Hypo banka, prenosi.

U Pivovarni Laško se nadaju da će uskoro završiti prodaju udjela u izdavačkoj kući Delo i Fructalu, kako bi na taj način smanjili zaduženost i kako bi mogli više ulagati u osnovno poslovanje. (Bankamagazin)