Asortiman i cijene obilježile mjesec

U kolovozu je tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda (27,34%) dostigla najveći udio u objavama od početka godine

Kao što je slučaj sa svim mjesecima od početka 2014. godine, mediji su i u kolovozu najviše objavljivali o poslovanju, poslovnim rezultatima, planovima, procesima vezanim za trgovačke lance, dok je tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda dostigla najveći udio u objavama od početka godine.

I u kolovozu su na čelnim pozicijama Konzum i Mercator. Poredak je također jednak, to jest, Konzum je plijenio najveću medijsku pažnju.

Do trećeg su se mjesta uspele Plodine, a Lidl je tako završio na četvrtoj poziciji.

Lidl je inače od početka godine konstantno na trećem (pet mjeseci) ili pak četvrtom mjestu (tri mjeseca, uključujući kolovoz). Spar je zadržao istu poziciju u odnosu na prošli mjesec.

KONCENTRACIJA U PRVOM PLANU
O trgovačkim lancima Konzumu i Mercatoru najviše se objavljivalo o poslovnim rezultatima te poslovanju općenito. Zajedno su oglasili prodaju/davanje u zakup 95 trgovina.

Vezano za Mercator, Agencija za tržišno natjecanje odobrila je da PricewaterhouseCoopers (PwC) postane povjerenik koji će pratiti provedbe mjera sudionika koncentracije Agrokor/Mercator i izvještava Agenciju o ispunjenju mjera i uvjeta od strane sudionika koncentracije.

Predložen je i novi sastav članova Nadzornog odbora Mercatora.

Plodine su napredovale za tri mjesta u odnosu na prošli mjesec. Najviše se objavljivalo o poslovanju, rezultatima i planovima.

Mediji su se bavili špekulacijama oko povezivanja ovog trgovačkog lanca sa slovenskim Tušem. No iz domaćeg su maloprodajnog lanca demantirali tu vijest.

Za razliku od prva tri trgovačka lanca o kojima se najviše pisalo o poslovanju, o Lidlu se najviše objava odnosilo na asortiman i cijene proizvoda, zatim na promidžbu i sponzorstva, a tek onda na poslovanje.

U Lidlu se održao zanimljiv retro-tjedan s posebnom ponudom artikala koji se danas rijetko gdje još mogu kupiti, a gotovo nemoguće u istoj trgovini.

Mediji su prenijeli vijest o završetku nacionalne akcije “Spremni za DOBRO!” kojom Hrvatski Caritas, Lidl i Unijapapir s 350.000 kuna pomažu 1000 učenika u nabavi udžbenika.

Konzum je pak pokrenuo NIKIforiju koja će trajati do 22. listopada. Radi se o loyalty programu čiji su glavni junaci Ninja kornjače i Hello Kitty. Najavljene su mnoge zabave za djecu i njihove roditelje u prodavaonicama Konzuma diljem Hrvatske.

TISAK ISPRED INTERNETA
Ukupno gledajući, najveći se broj objava (58,64%) odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene.

U kolovozu su o trgovačkim lancima i tematici vezanoj za iste, više objavljivali tiskani mediji (54%). Pojedinačno gledajući, najviše se o trgovačkim lancima pisalo u dnevnom listu 24sata, slijedi portal jatrgovac.hr, magazin Gloria IN te Glas Slavonije.

Tematika vezana za promidžbu i sponzorstva jednako je zastupljena na portalima i u tiskanim medijima.

Ostale su teme više zastupljene u tiskovinama, osim kad se radi o poslovanju, tematici kojom su se više bavili portali.

Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala je unutar tematike usluge i odnos prema kupcima – 100% u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić
PressCLIPPING