Siječanj 2017. godine obilježile su teme vezane za poslovanje, poslovne rezultate, planove. U poretku vodećih nije bilo znatnih promjena, ali je zabilježen znatno manji broj objava nego zadnjih nekoliko mjeseci

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u siječnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

KONZUM I DALJE NA VRHU
Konzum je i 2017. godinu započeo čelnom pozicijom. Slijede Lidl i Spar. Ukupno je zabilježeno 430 objava koje se odnose na tematiku vezanu za trgovačke lance, što je manje nego što smo navikli zadnja tri mjeseca 2016. godine. No u usporedbi sa siječnjem 2016. godine, zabilježeno je ipak više objava. Poslovanje je najzastupljenija tema za sva tri vodeća trgovačka lanca, kod Konzuma udio tematike iznosi 49% u ukupnom broju objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac, kod Lidla 56%, a Spara 51%.

Udio ostalih tema također je istog poretka pa tako slijede objave vezane za asortimane i cijene proizvoda s udjelom od 18% kod Konzuma, 21% kod Lidla te 26% kod Spara.

O Konzumu se početkom mjeseca objavljivalo vezano za potpisivanje ugovora prema kojem će Müller preuzeti trgovačko poslovanje drogerijskom robom koje je Konzum obavljao u specijaliziranim trgovinama pod brendom Kozmo.

Konzum će se fokusirati na svoju osnovnu djelatnost, a iz Uprave su poručili da će i u 2017. godini, koja je i godina obilježavanja 60. rođendana Konzuma, raditi na ukupnom unaprjeđenju svog poslovanja.

Trgovački lanac Lidl pak nastavlja s inicijativom, koju je započeo u 2014. godini, ”Pravilnim kretanjem do zdravlja!”, kojom svoje zaposlenike želi upoznati s pravilnim izvođenjem kretnji na radnom mjestu, kao i u svakodnevnom životu, s ciljem prevencije bolova u leđima.

Iz Spara su izvijestili, a mediji prenosili, kako je vrijednost hrvatskih proizvoda koje je prošle godine trgovački lanac Spar Hrvatska plasirao u inozemstvo premašila 60 milijuna eura te je to u odnosu na izvoz u 2015. godini porast od sedam posto.

TEMATSKI O POSLU
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 45% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva s udjelom od 24%.

U siječnju se vezano za trgovačke lance više objavljivao na portalima: 51% u odnosu na tiskovine s udjelom od 49%. Razlika je u samo osam objava.

Mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su 24 sata, www.slobodnadalmacija.hr i www.dalmatinskiportal.hr.

Na portalima se više objavljivalo vezano za poslovanje i poslovne rezultate trgovačkih lanaca, o uslugama i odnosu prema kupcima te o promidžbi i sponzorstvima. O ostalim se temama pak više objavljivalo u tiskovinama.

Najveća razlika unutar tematike zabilježena je za asortiman i cijene proizvoda (79,1% objava u tiskovinama), dok se o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima gotovo jednako objavljivalo, s malom prednošću portala (50,5%).